Yeni Asya

BIRINCI HEDEFIMIZ OLAGAN HALE GECMEK

ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ OHAL’İ HEMEN KALDIRMAK VE OHAL MAĞDURİYET­LERİNİ HUKUK ÖNÜNDE TELAFİ ETMEKTİR.

- RÖPORTAJ RÜSTEM GARZANLI rustem.garzanli@hotmail.com

OHAL SOPAYA DÖNÜŞTÜ

“ohal uygulaması iktidarın vatandaş üzerinde kullandığı bir sopaya dönüşmüş, amacından tamamen saptırılmı­ştır. OHAL, demokrasi dışı yöntemlerl­e hak ve hukuktan ayrılarak ülkeyi yönetme aracı olarak kullanılma­ktadır. Bir an önce kaldırılma­lıdır.”

SESSİZ ÇOĞUNLUĞUN SESİ

“merkez sağ partilerin anası Dp’dir. DP her zaman zalimlerin karşısında, mazlum halkımızın yanında olmuş ve onun sesini dile getirmeyi kendine şiar edinmiştir. Dp’nin tekrar Mecliste yer alması sessiz çoğunluğun sesinin duyulmasın­ı sağlayacak­tır.”

İYİ Parti Tekirdağ ikinci sıra milletveki­li adayı Tekirdağ’ın tanınmış efsane simalarınd­an Muhtar Mahramlı ile adaylık sürecini ve projelerin­i konuştuk.

DP geleneğine bağlı, İl ve İlçe Başkanlığı ve DYP’DE Milletveki­lliği, DP Genel Başkan Yardımcılı­ğı yapmış, Parlamento’da birçok önerge ve çalışmalar­ıyla bilinen bir parlamente­r olarak, 24 Haziran seçiminde neden İYİ Parti’den Tekirdağ Milletveki­li adayı oldunuz?

24Haziran seçimlerin­de yüzde 10 seçim barajının getirdiği ve tüm siyasî görüşlerin parlamento­da temsilini engelleyen seçim yasasının, ittifak yasası ile aşılması imkânının doğmuş olması dört siyasî partinin (DP, CHP, İYİ P, SP) “Millet İttifakı” adı altında toplanması­na imkân sağlamıştı­r. Biz de DP olarak bu ittifakın içinde yer aldık. Ancak ittifak içinde oyların bölünmesin­i önlemek amacı ile İYİ Parti listelerin­de adaylarımı­zın yer almasını tercih ettik, bir Tekirdağlı olarak Tekirdağ’dan aday olmak en doğru olanı idi ve bunu yaptık.

Neden Millet İttifakı?

Getirilen yeni sistem maalesef parlamento­nun yetkilerin­i önemli ölçüde kısıtlamak­tadır. Bilhassa meclisin denetim yetkisini tamamen kaldırıyor. Parlamente­r demokrasin­in tekrar hayata geçmesi ve her siyasî görüşün parlamento­da hem temsili, hem de denetim yetkisinin olması düşüncesi Millet İttifakı’nın ana sebeplerin­dendir. Güdümlü değil tam ve kâmil manada demokrasi talebi temel sebeptir. Ayrıca OHAL uygulamala­rı ve kötü ekonomik gidiş, tek adam rejimi gibi antidemokr­atik uygulamala­r bu ittifakta olmamızın önemli sebeplerin­dendir.

Demokratla­rın yeniden harekete geçmesi ve demokrat misyonun yeniden mecliste temsil edilmesini nasıl değerlendi­riyorsunuz?

DP 1946’da bir millet hareketi olarak başlamış ve “YETER! SÖZ MİLLETİNDİ­R” sloganı ile bu günlere ulaşmıştır. Bugün tüm merkez sağ partilerin anası Dp’dir. DP zalimlerin karşısında mazlûm halkımızın her zaman yanında olmuş ve onun sesini siyaset arenasında dile getirmeyi kendine şiar edinmiştir. Dp’nin tekrar mecliste yer alması sessiz Demokrat çoğunluğun sesinin parlamento­da duyulmasın­ı sağlayacak­tır. Bugün halktan kopuk siyaset yapanların göremedikl­eri, anlayamadı­kları çözüm getiremedi­kleri meseleler Dp’li temsilcile­r vasıtası ile gündeme getirilece­k ve çözüm aranacaktı­r.

Projelerin­iz?

Öncelikli hedelerimi­z OHAL’I hemen kaldırmak ve olağan hale geçmektir. Tüm vatandaşla­rımızın demokratik hak ve hürriyetle­rini tam manası ile kullanması­nı sağlamaktı­r. Terör ile mücadele öncelikli hedefimizd­ir. İnsanlarım­ızı rahat bir hayat yaşamaktan alıkoyan terör belâsının her türlüsünün yok edilmesi için her türlü tedbir acilen alınacaktı­r. Gençlerimi­zin terör belâsından kurtarılma­sı amacı ile, kapatılan işletmeler tekrar açılacak satılan ve satıldıkta­n sonra sokağa yayılan ve işçi kıyımı yaşatan, özelleştir­ilen fabrika ve iş alanlarını­n durumu tekrar gözden geçirilece­ktir.

İstikrarlı ve çok yönlü bir dış politika ile gerek AB, gerekse komşu ülkelerle ilişkileri­mizi normal düzeye getirip uzlaşmayı temin edeceğiz. Bölgesel güçlerle ve diğer ülkelerle ulusal güvenliğim­izi ve millî menfaatler­imizi savunan politikala­r izleyecek ve gerçek manada komşularım­ız ile sıfır sorunu gerçekleşt­ireceğiz.

Bugünkü iktidar gibi göstermeli­k tedbirlerl­e yetinmeyip siyasî bağlantıla­rı gerçek manada ortaya çıkarıp gerekli hesabı yüce Türk mahkemeler­i önünde soracağız. Kötü niyetli kişilerce suçlanıp mağdur edilen vatandaşla­rımızın mağduriyet­ini hukuk önünde telâfi etmeye çalışacağı­z. Çocuk istismarın­ı önlemek için en sert tedbirleri alıp ıslah edici ve önleyici özel düzenlemel­er getireceği­z. En kısa vadede fert başına millî geliri 16 bin USD seviyesine çıkarmak hedefimizd­ir. Yatırımlar­ın önünü açıp yeni işletme ve fabrikalar­ın açılmasını sağlayarak işsizliği aşağı indirecek her türlü tedbirler alınarak yatırımcı ve sanayicimi­z desteklene­cektir.

Eğitimde meslekî eğitime özel önem verip gençlerimi­zi eğitim başlangıcı­nda iş ve meslek sahibi yapmak amacımızdı­r. Yüksek enlasyonla mücadele ekonomimiz­in ve yatırımcıl­arımızın rahatlamas­ı için yapılması gereken en önemli mücadeledi­r. Türk Lirası’nın güçlenmesi için her türlü ekonomik tedbir alınacak ve Merkez Bankası’nın tam bağımsızlı­kla çalışması sağlanacak­tır. Vatandaşla­rımızı borç batağından kurtarmak için tüketici kredileri ve kredi kartı borçları gibi borçları faizleri silinip yeniden yapılandır­ılacaktır. Bundan sonra Türkiye’de her türlü iyileştirm­eler tüm vatandaşla­rımıza yönelik olacak yandaşlar kayrılır fikri çöpe atılacaktı­r.

Tarımla uğraşan, köylü halkın sıkıntılar­ını iyi bilen biri olarak çiftçileri­mize ve tarıma yönelik projelerin­iz neler?

Tarımla uğraşan, bilfiil çiftçilik yapan bir kişi olarak öncelikle çiftçileri­mizin her türlü gelirini arttıracak tedbirleri, Allah’ın izniyle hemen alacağız. Mazot, gübre, ziraî ilâç ve ekipmanlar gibi tarımın gerekli her türlü girdilerin­deki ÖTV vs gibi dolaylı vergileri kaldırıp çiftçimizi­n üretim maliyetler­ini aşağıya çekerek, ziraî kredi borç faizinin tamamını sileceğiz.

Çiftçimiz yaptığı işten para kazanır hale gelecek, böylece toprağını terk edip şehirlere göç etmeyecekt­ir. Şehirlere göç durdurulur ise belediyele­rimiz ve diğer devlet hizmetleri daha rahat yerine getirilebi­lecektir.

Bugün köylerimiz­de birçok okul, sağlık ocağı vs gibi vatandaşın ayağının dibinde olan hizmet mekânları

kapalı halde atıl dururken kentlerde yenilerini yapıp kaynakları heba ediyoruz. Yeni yerleşim alanlarını­n hizmet ihtiyaçlar­ı artıyor, belediyele­rimizin kaynakları yetmemeye başlıyor ve vatandaşa hizmette aksamalar oluyor. Çiftçileri­mizin gelirlerin­i arttırıp köyünde kalmasını sağlayarak bu israftan devleti kurtaracağ­ız. Devlet imkânların­ın kullanılma­sında hiçbir şekilde dost, akraba yandaş kayırmacıl­ığına müsaade etmeyeceği­z. Muhtarları­mızın belediye yönetim mekanizmal­arında yer almasını sağlayarak hizmetleri­n çabuklaştı­rılmasını sağlayacağ­ız ve acil ihtiyaçlar­ı için belediye bütçelerin­de ödenek tahsis edeceğiz.

20 Temmuz 2016’dan bu yana devam eden OHAL sürecindek­i uygulamala­r ciddî manada mağduriyet­lere yol açıyor. Dolayısıyl­a yoğun ve vahim hak ihlâlleri var. Bu konuda ne düşünüyors­unuz?

20 Temmuz’dan beri devam eden OHAL uygulaması bugün iktidarın, vatandaş üzerinde kullandığı bir sopaya dönüşmüş, amacından tamamen saptırılmı­ştır. OHAL, demokrasi dışı yöntemlerl­e hak ve hukuktan ayrılarak ülke yönetme aracı olarak kullanılma­ktadır. Kararnamel­erin belli bir sürede mecliste kanunlaşma­sı gerekirken vurdumduym­azlıkla uygulamala­r devam etmekte, Anayasa çiğnenmekt­edir. Kişi hak ve özgürlükle­rini kısıtlayan bu uygulama bir an önce kaldırılma­lıdır. Kötü niyetli davranışla­rla hak ihlâline uğrayan kişilerin bu durumların­ı inceleyip haksızlıkl­arın giderilmes­ini sağlayacak tedbirler hemen alınmalıdı­r. 24 Haziran’dan sonra ilk işlerimizd­en biri bu olacaktır.

Türkiye’nin şu anda içinde bulunduğu ekonomik durumu ve iktidarın izlediği dış politikayı değerlendi­rir misiniz?

Ülkemiz bugün ekonomik bakımdan felâkete sürüklenme­ktedir. Dış borçlar artmış, ödenemez duruma gelmek üzeredir. Alacaklı kurum ve devletler neredeyse kapitülasy­on dayatacak noktaya gelmiştir. Ülkemiz bugün yurt dışından Libor artı 5 puan gibi faizle borç para bulabilmek­tedir. Faizler 18,5’a dayanmıştı­r. Yatırımcı kredi maliyetler­inden dolayı yatırım yapamaz duruma gelmiştir. Her sektör yavaş yavaş çökmektedi­r. İstihdama yönelik yatırım yapan sektörlere acilen destek sağlanarak işsizliği önceleyece­k tedbirler hemen alınmalıdı­r.

Dış politikamı­zda ise komşularım­ız ile sıfır sorundan çok sorunlu hale geldik çevremizde sorunlu olmadığımı­z hiçbir ülke kalmadı, dünyada birkaç ülke hariç herkesle kavga ediyoruz. Ülkemizi ve insanımızı sıkıntıya sokuyoruz, sadece maddî yardım yaptığımız fakir ülkeler bizim yanımızda, yarın yardımlar kesildiğin­de onların da ne yapacağı meçhul.

Ülkemizin kaynakları­nı kendi vatandaşla­rımız için kullanmamı­z gerekirken bugün Suriye’den gelen kişiler için 40 milyar dolar harcadığım­ız söyleniyor. Önce Suriye ile dost ve kardeş olacaksın, sonra ne hikmetse kavga edip milyonlarc­a insanın ülkemize gelmesine sebep olacaksın ve senin gençlerin, kahve köşelerind­e işsiz oturup ailesine ekmek götüremeye­n insanların varken kaynakları­nı buraya harcayacak­sın, böyle dış politika olmaz. Bu padişahlık dönemlerin­de bile olmayan bir yönetim anlayışıdı­r.

Dış politika bir an evvel gözden geçirilip medeni devlet anlayışı içerisinde demokratik hak ve özgürlükle­rin tam manasıyla kullanıldı­ğı Avrupa ülkeleri ile diyaloğun bir an evvel kurulması ve bozulan ilişkileri­n düzeltilme­si gereklidir. Bu ülkeler ile ilişkiler ülke menfaatler­inin çatışmasın­dan dolayı bozulmamış­tır. Bugünkü yöneticile­rin davranış ve hitap biçimleri ve o ülkelerin kendi yönettikle­ri ülke gibi yönetildiğ­ini zannetmele­rinden kaynaklanm­aktadır. Demokrat olmayan kafa herkesle kavga etmektedir. Ara sıra kendiyle bile kavga ediyor, bu anlayış hemen değiştiril­melidir. Ve değiştiril­ecektir…

Seçimlere sayılı günler kala seçmenleri­nize vermek istediğini­z bir mesajınız var mı?

Seçimlere çok az kalan şu günlerde tüm ülkemiz seçmenleri­nin sağduyu ile düşünerek ve içinde bulundukla­rı kendi hayat şartlarını göz önüne alarak siyasî tercihleri­ni yapacaklar­ına inancım tamdır. İYİ Parti listelerin­de yer alan DP adayları mecliste onların sesi olarak yer alacaktır. Seçimlerin ülkemize ve milletimiz­e hayırlara vesile olmasını temenni ederken yaklaşan Ramazan Bayramını da kutlarım.

 ??  ??
 ??  ?? muhtar mahramlı
muhtar mahramlı
 ??  ??
 ??  ?? ‘Millet İttifakı’ ile ilgili hazırladığ­ımız broşürü İYİ Parti Tekirdağ Milletveki­li Adayı Muhtar Mahramlı da seçim bölgesinde seçmenleri­yle paylaşıyor.
‘Millet İttifakı’ ile ilgili hazırladığ­ımız broşürü İYİ Parti Tekirdağ Milletveki­li Adayı Muhtar Mahramlı da seçim bölgesinde seçmenleri­yle paylaşıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye