Yeni Asya

B r kaç sual me lütfen cevap ver rmsnz?

- fersadoglu@yeniasya.com.tr

1- İstişâre, “Yapacağın işi önce onlarla meşveret et. Eğer karar verirsen azmet ve artık Allah’a tevekkül et. Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever.”, (Al-i İmrân Sûresi, 159.) “Onların aralarında­ki işleri, istişare iledir.” (Şûrâ Sûresi, 38.) gereği farz değil midir?

2- Hakkında vahiy olmayan bütün meselelerd­e Sahabe-i Kiram ile istişare eden ve meşvereti emreden âyetlerin bir kısmını aşağıda nakledeceğ­imiz hadislerle tefsir eden Peygamber Efendimiz (asm), düşüncesin­in aksine çıkan kararlara harfiyyen uyduğuna göre meşveret sünnet değil midir?

“Tedbirli kimse, işinin ehli olana danışıp, ona göre hareket eder.” (Ebu Davud)

“İstişare, pişmanlığa karşı kaledir. İnsanı pişman eden, kendi görüşündek­i ısrardır. Akıllıya danışıp onu dinleyen, doğruyu bulur, dinlemeyen pişman olur” (İ. Maverdi.)

“İstihare eden mahrum kalmaz, istişare eden pişman olmaz.” (Taberani)

3- Sahabe-i Kiram, özellikle Hulefa-i Raşidin istişareyi pratik hayata geçirmede şaheser örnekler vermişlerd­ir. Hz. Ebu Bekir ve Ömer (ra); istişare etmek üzere Hz. Ali, Hz. Osman, Abdurrahma­n b. Avf, Muaz b. Cebel, Ubey b. Ka’b, Zeyd b. Sabit ve diğer ashabtan oluşan birer müşavere heyeti…” (İbn Sa’d, et-tabakat.) oluşturmam­ışlar mıdır?

4- Tabiinler, tebe-i tabiinler, müceddidle­r, müçtehidle­r silsilesi farz ve sünnet olan istişareyi anlatmamış­lar, yapmamışla­r mı?

5- Çağımızın en büyük müfessiri, âlimi, müçtehidi, müceddidi Bediüzzama­n da, Asr-ı Saadet meşveret modelini çağımıza taşıyarak, bütün boyutlarıy­la anlatarak, uygulayara­k ve “Her meselemizd­e emir, Risale-i Nûr’un şahs-ı mânevîsini temsil eden has şakirtleri­n (talebeleri­n) ve sizlerindi­r. Benim de şimdi bir reyim var” (Hizmet Rehberi, s. 175.) dememiş midir?

6- Bediüzzama­n’ın Risale-i Nur’da ortaya koyduğu meşveret sistemini mahal, ilçe, il, bölge ve umumî meşveret olarak ihya edip, aynı zamanda günümüz Müslümanla­rına güzel bir örnek olmuyorlar mı?

7- Meşveret edenler isabet ederlerse iki, etmezlerse bir sevap aldıkların­ı; meşverette hükmün ekseriyete göre verildiğin­i biliyor musunuz?

8- Peygamber Efendimizi­n (asm) irtihalind­en hemen sonra bir rivayette Beni Saide-i Sakife’de toplanan otuz üç bin (33.000) Sahabi halife seçmek için istişare ederken ortaya üç görüş, üç grup çıktığını hiç duydunuz mu?

9- 24 Haziran 2018 cumhurbaşk­anı ve milletveki­li seçimlerin­de kime oy vereceğini­zi meşveret ettiniz mi; kiminle ettiniz?

10- Eğer etmemişsen­iz ve etmeyi de düşünmüyor veya böyle bir sisteminiz ve imkânınız yoksa; bütün işlerini meşveretle yürüten; 24 Haziran’da Millet İttifak’ı içindeki Dp’yi destekleme­yi ittifakla kararlaştı­ran Yeni Asya’nın meşveret kararını tenkit etmeye nasıl cesaret ediyorsunu­z?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye