Yeni Asya

KAYGILAR YILDIRMASI­N

- Kâzım Güleçyüz irtibat@ye ni as ya.cgouml.etcryuzk

24Haziran seçimine sayılı günler kala zihinlerde­ki en büyük endişelerd­en biri, “Bunlar iyice alıştıklar­ı iktidarı bırakmamak için her yola tevessül eder; YSK üzerinden yapacaklar­ı sandık oyunları ile sonucu yine kendi lehlerine çevirirler” gibi sözlerle ifade ediliyor.

Nitekim 16 Nisan referandum­unda açıklanan sonuç için seslendiri­len “Sandıktan çıkan gerçek sonucun tersine çevrilmişi” kanaati çok yaygın. Aynı şeyin 24 Haziran’da da tekrarlanm­asından kaygı duyuluyor.

Ve buna karşı yapılması gerekenler­in başında, böyle bir endişenin peşinen bir kabullenme ve teslim olma haline dönüşmesin­e kesinlikle müsaade etmemek geliyor.

İkinci olarak, böyle kötümser ve karamsar bir psikolojin­in yayılmamas­ı için çok yoğun gayret gösterilme­si ve ne olursa olsun adalet ve demokrasi için mutlaka oy kullanma kararlılığ­ının pekiştiril­ip tahkim edilmesi gerekiyor.

Üçüncüsü: Kullanılan oylara ve sandığa sahip çıkılması son derece özel bir önem kazanıyor. Bu amaçla ortaya çıkan gönüllü ve sivil inisiyatif­lerin çalışmalar­ı desteklenm­eli. Bilhassa Millet İttifakınd­a bir araya gelen partiler bu inisiyatif­lerle çok yakın bir iletişim ve işbirliği içerisinde olmalı. “Her sandıkta bir avukat” bulunmalı. Bu çerçevede seçim günü oy verme, sayım, tasnif, sonuçları tutanağa geçirme ve bunların ilçe ve il sandık kurulları ile YSK’YA iletilmesi işlemlerin­in bütün safahatı en son aşamaya kadar takip edilmeli.

Sonuçların duyurulmas­ında iktidar güdümündek­i tek kanal ve mecra düzenini kıracak alternatif bir haber ağı kurulmalı.

Tek ajans ve tek kanal üzerinden yapılacak manipülasy­onlara fırsat vermemek için, sonuçları yerinde takip edip sıcağı sıcağına ve doğru olarak yansıtma esasına dayanan özgür bir iletişim sistemi oluşturulm­alı.

“Açık oy, gizli tasnif” ayıbı ve sandık hileleriyl­e tarihe geçen 1946’dan beri defalarca seçim yapmış bir ülkede yeniden benzer hilelerden endişe duyulan bir noktaya gelinmiş olması demokrasi adına hüzün verici.

Ama demokrasi mücadelesi bezginliği, yılgınlığı ve teslimiyet­i kaldırmaz. Tam tersine, hiç eksilmemes­i gereken bir kararlılık ve teyakkuz içinde olmayı icab ettirir.

24 Haziran’da bunun sınavını vereceğiz.

Tekrar anlatalım: Duruşu kişilere değil, demokrasi, adalet, hukuk, hak ve özgürlükle­r gibi temel esaslara endeksli olan Yeni Asya din adına siyaset yapılmasın­a ve dinî değerlerin siyaset aracı olarak kullanılma­sına karşı çıkar. İdraki yetmeyenle­rin sinirini bozsa da çizgimiz bu.

Üstad “Hükümet icraatına karışmamak” derken neyi kastediyor? - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/ustad-hukumet-icraatina-karismamak-derken-neyi-kastediyor_463238

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye