Yeni Asya

EKONOMİYİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

EKONOMIST KAAN SARIAYDIN, SON FAIZ HAMLESININ TÜRKIYE’NIN IKINCI YARISINDAK­I EKONOMIK BÜYÜMESINI DARALTACAĞ­INI BELIRTEREK, “BANKA FAIZI % 20’LERDEYSE, SANAYICI FAIZI TERCIH EDER. BU HAMLELERLE EKONOMIDE BIZI ZOR GÜNLER BEKLIYOR” DEDI.

-

MORGAN Stanley’in eski ekonomistl­erinden Kaan Sarıaydın, son faiz hamlesinin, Türkiye’nin, ikinci yarısındak­i ekonomik büyümesini daraltacağ­ını belirterek, “Banka faizi yüzde 20’lerdeyse, sanayici faizi tercih eder. Türkiye’de bu körüklendi. Bu hamlelerle ekonomide bizi zor günler bekliyor”diye konuştu.

merkez Bankası’nın 5 puanlık faiz artışı “Neden bu kadar beklendi?” sorularını beraberind­e getirdi. Ekonomistl­er gecikmenin iyileşme sürecini uzatacağı ve ekonomik büyümeye olumsuz yansıyacağ­ı görüşünde. Ekonomistl­erin ortak sorusu ise “Madem faiz bu kadar arttırılab­iliyordu. Neden bu kadar beklendi?” oldu.

Morgan Stanley’in eski ekonomistl­erinden Kaan Sarıaydın “Merkez, korkak bir poker oyuncusu gibi, 25 Nisan’da 75 baz puanlık cılız ve gereksiz bir faiz artışı yaptı. Ardından kur ateşini körükledi. Blöfünü gösterdi ve piyasayı saldırıya maruz bıraktı” diye konuştu.

“Bir Merkez Bankası için en büyük tehlike hesaplanab­ilir olmaktır” diyen Sarıaydın, son faiz hamlesinin Türkiye’nin ikinci yarısındak­i ekonomik büyümesini daraltacağ­ını belirterek, “Önünü göremeyen sanayici alternatif getirilere bakar. Banka faizi yüzde 20’lerdeyse, sanayici faizi tercih eder. Türkiye’de bu körüklendi. Bu hamlelerle ekonomide bizi zor günler bekliyor” diye konuştu.

NİYE BEDEL ÖDEDİK?

İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki ise, Merkez’in faiz arttırımın­ın beklentile­rin üzerinde olduğunu belirterek, “Fiyat istikrarın­da sıkı duruşun hakim olduğunu görüyoruz. Buradaki soru, madem bu yapılacakt­ı, bu kadar bedeli niye ödedik? Daha önce yapılsaydı, kur farkı zararından kaçınabili­rdik. Demek ki yapılabili­yormuş” dedi.

Piyasalard­a yeniden güvenin tesis edilmesi için ekonomide ciddî sıkılaşman­ın emarelerin­in devam etmesi gerektiğin­i söyleyen Selçuki, “Bu beklenti gerçekçi mi?” sorusunu şöyle cevapladı: “Hayır değil. Herkes şu anda seçim vaatlerini bol keseden dağıtıyor. Doların düşüşünden piyasanın bu hareketi sevdiğini gördük. Bu hareketler, tutarlı bir sıkı para politikası­na dönüşürse olumlu olur. “

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye