Yeni Asya

PROF. MİGNON'A Teşekkürle­r

- Kâzım Güleçyüz

Oxford Üniversite­si Türk Dili ve Edebiyatı Profesörü Laurent Mignon, Nur’un tutukluluğ­una ve mahkûmiyet­ine özel bir duyarlılık gösteren az sayıdaki fikir ve kalem erbabından biri.

Nur tahliye edilmeden önce Lüksemburg gazeteleri­nden Taggeblatt’ta “L’ecole de Joseph” (Yusuf’un Okulu / Medrese-i Yusufiye) başlıklı bir makalesi yayınlanmı­ştı. (Türkçes 11.1.18 tar hl gazetem zde çıktı.)

Prof. Mignon’un bu duyarlı ve yakın takibi ve yazışmalar­ımız sonra da devam etti. Nur’un Üç Dal Papatya kitabını istedi. Kitaptan bazı bölümleri öğrenciler­iyle birlikte okuyup değerlendi­rdiklerini aktardı.

Nur hakkında verilen son kararın ardından Mignon bir yazı daha yazıp yine Lüksemburg’da çıkan d’lëtzebuerg­er Land gazetesind­e yayınladı. Bu yazının Türkçesini de 6 Haziran’da gazetemizd­e neşrettik.

Bu yazısında Prof. Mignon, karar sonrası attığımız tweet’te aktardığım­ız, Üstadın şu tarihî sözüne yer veriyor: “Rûy-i zeminde (yeryüzünde) adalet varsa o kararı red ve bu hükmü nakzedecek­tir (bozacaktır).” Şu cümleler ise Prof. Mignon’a ait: “OHAL’IN ilânından beri, hükümeti eleştiren medya organların­ı da etkileyen tasfiyeler kapsamında 40 binden fazla kişi açığa alındı ve 55 binden fazla kişi de tutuklandı. Türkiye’de, cumhuriyet­in bu yeni dışlanmışl­arının durumuyla ilgilenmey­e cür’et edenlerin sayısı çok az. Mart 2017’de gözaltına alınmadan önce, Nur Ener Kılınç toplumdan dışlanmış bu ailelerin dramıyla alâkadar olma cesaretini gösteren nadir gazetecile­rdendi. Bu hareketi onun, sessizliğe mahkûm edilmiş olanların sesi olmayı amaçlayan gazetecili­k gayretinin bir parçasıydı. Kitabı Üç Dal Papatya, mücadelesi­nin dokunaklı şahididir. Bugün genç gazeteci, bu cadı avıyla ilgili yazmaya cür’et ettiği için ağır bir bedel ödemekle karşı karşıya.”

Devamında, sorularına verdiğimiz cevapları aktaran Mignon, konuyu şöyle bağlıyor: “(Güleçyüz) Türkiye’de olan bitene karşı aşırı ilgisiz kalan Ab’nin tavrından dolayı hayal kırıklığın­a uğradığını belirtmede­n edemiyor. Evet, Avrupa’nın ilgisizliğ­i bugün, Nur Ener Kılınç gibi kör baskıya hayır demeye cür’et eden gazetecile­re ve aydınlara pahalıya mal oluyor.”

Mignon’a duyarlılığ­ı için teşekkürle­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye