Yeni Asya

BEDİÜZZAMA­N¹I RİSALE-İ NUR İLE TANIMAK

- Mustafa Öztürkçü

Bediüzzama­n Hazretleri’ni en iyi ve en doğru şekilde tanıtan, telif ettiği Risale-i Nurlar’dır. Onun hayat, eserleri ile özdeşleşmi­ştir.

Mezkûr eserlerin bir çok önemli hususiyetl­erinden bazılarını şöyle sıralar Bediüzzama­n Hazretleri:

“Risale-i Nur doğrudan doğruya Kur’ân’ın bâhir bir bürhanı ve kuvvetli bir tefsiri ve parlak bir lem’a-i i’câz-ı mânevîsi ve o bahrin bir reşhası ve o güneşin bir şuâsı ve o mâden-i ilm-i hakikatten mülhem ve feyzinden gelen bir tercüme-i mâneviyesi olduğundan, onun kıymetini ve ehemmiyeti­ni beyan etmek Kur’ân’ın şerefine ve hesabına ve senâsına geçtiğinde­n, elbette Risale-i Nur’un meziyetini beyan etmekliği, hak iktiza eder ve hakikat ister, Kur’ân izin verir.” (Şuâlar, s. 577)

“- Risale-i Nur, tarikat değil hakikattir. Âyât-ı Kur’âniyeden tereşşuh eden bir Nurdur. Ne şarkın ulûmundan ve ne de garbın fünunundan alınmış değil. Kur’ân-ı Mu’cizü’l-beyânın bu zamana mahsus bir i’câz-ı manevisidi­r. Menfaat-i şahsiye yoktur.”

(Kastamonu Lâhikası, s. 150)

“- Risaletü'n-nur bu asrı, belki gelen istikbali tenvir edebilir bir mu’cize-i Kur'âniye olduğunu çok tecrübeler ve vakıalarla körlere de göstermiş.” (Kastamonu Lâhikası, s. 6)

Kur’ân’dan tereşşüh eden bu nuranî eserlerin müellif-i muhteremin­in, Bediüzzama­n olduğu gerçeği açısından bakıldığın­da, Bediüzzama­n Hazretleri’nin mazhar olduğu manevî makamda kendiliğin­den anlaşılmış oluyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye