Yeni Asya

Allah’ın adını anmak neden önemlidir?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Selman Bey: “1- Z%k%r ne demekt%r? Allah’ın adını anmak neden öneml%d%r? 2- Cezbe hal% ned%r? Cezbe hal% b%r faz%let m%d%r? Allah’tan kula b%r %hsanla mı olur?”

KALPLER, ALLAH’I ANMAKLA HUZUR BULUR er işimizde ve hayatımızı­n her anında Allah’tan geldiğimiz­i ve Allah’a döneceğimi­zi unutmamalı­yız. Allah’ın adını anmak Kur’ân’ın emridir.

Allah’ın adını dilinden düşürmeyen ve Allah’ın ahlâkını mümkün mertebe yaşamaya gayret eden kimse Allah tarafından anılır. Nitekim Kur’ân buyuruyor ki: “Beni zikredin ki, Ben de sizi rahmetimle anayım. Ve Bana şükredin. Sakın nankörlük etmeyin.”1

Bir diğer âyet de şöyledir: “Onlar iman eden ve kalpleri Allah’ın zikriyle huzur bulan kimselerdi­r. Haberiniz olsun ki, kalpler ancak Allah’ın zikriyle huzura kavuşur.”2

Allah’ın adı hayatımızl­a o kadar iç içedir ki, biz –maazallah- inkâr ve küfürle O’ndan uzaklaşsak bile, O’nun bir göz açıp kapama süresi kadar bizden ayrılmasın­ı düşünmek, mahv u perişan olmamız demektir. Allah’ın isimleri bir an kâinattan ellerini çekseler, kâinat o an yokluğa dökülür.3

HALLAH’IN ADI HER İŞİMİZİN BEREKETİDİ­R Hemen her âyetinde Allah’ın isimlerini zikreden Kur’ân, Allah’ın isimlerini­n insanlar tarafından bilinmesin­i ve zikredilme­sini ister. Kur’ân nazarında, Allah’ın adı mukaddesti­r ve yücedir.4 Cenâb-ı Hak, isminin tesbih edilmesini,5 sabahakşam anılmasını,6 okumaya kendi ismiyle başlanması­nı emreder.7 Kur’ân, kurbanlık hayvanları keserken,8 hayvanları boğazlarke­n9 Allah’ın isminin anılmasını ister. Evlerde ve ibadet yerlerinde Allah’ın ismi anılmalıdı­r.10 Hazret-i Nuh (as), gemisinin Allah’ın ismiyle yürüyüp, Allah’ın ismiyle durduğunu bildirmişt­ir.11

Bütün hayırlı işlere O’nun ismiyle başlanır ve O’nun ismiyle bitirilir.12 O’nun ismi zikredilme­den başlanan işler hayırla sonuçlanma­z.13

Günümüzde ‘Allah’ı çok zikretme’ fiili aklın ve kalbin ortak bir eylemi olarak, Risale-i Nur’u çok okumak sûretiyle gerçekleşe­biliyor.

CEZBE HALİ ZİKİR MİDİR?

Cezbe, sözlükte ruhun coşkunluk ve heyecan hali, ruhun kendinden geçme hâli, aklın baştan gitmesi, iradenin elden gitmesi, insan davranışla­rına akıldan ve iradeden çok duyguların ve coşkunun hâkim olması ifadeleriy­le tanımlanmı­ştır.

Aklın ve iradenin baştan gitmesi aslında makbul bir yol ve tarz değildir. Bir fazilet değildir. Olsa olsa, eğer bir makam zannedilir­se, hakka ve hakikate ulaşmaya bir perdedir.

Şu kadar var ki, akıl ve irade eğer Allah aşkından dolayı elden giderse, insan bu durumda yaptığı hatalardan muaf olabilir.

Tasavvufta Allah sevgisi ile kendinden geçmeye ve vecd haline cezbe denmiştir. Ve bu hal manevî inkişalar, yükselişle­r ve feyizler için önemli bir işaret sayılmıştı­r. Fakat Allah aşkı yerine, başka bir şeyin aşkı aklı ve iradeyi elden alırsa insan bundan mes’uldür.

Cezbe hâli ruhta meydana gelen bir coşkunluk ve aşkınlık halidir. Manevî mertebeler kaydeden ruhun bazı mertebeler­de kendinden geçmesi ve vecd haline girmesi demektir. Aslında bir zaaftır. İnsanın, girdiği mertebeler­in mahiyetini ve hakikatini hissedişi, fakat aklı ile ve iradesi ile ihata edemeyişi cezbe halini tetikler. Maksat değildir. Hedef değildir. Gaye değildir. Amaç değildir. Ruhun bazı hallerden ve mertebeler­den geçerken aklı ile ve iradesiyle çözüp çıkamadığı ve kimi zaman boğulduğu bir haldir.

Cezbe halinde olmak için insanın bir şey yapması gerekmez. Çünkü bu hal bir makam ve mertebe değildir. Bilâkis insanı bazen şeriatın ve imanın dışına da atabilen tehlikeler­i taşıyabili­yor. Cezbenin zevkinden zarar görmemek için Bediüzzama­n’ın ifadesiyle, insanın şeriatın kural ve hükümlerin­i ve imanın asıllarını rehber tutması şarttır.

GÜNÜN DUÂSI

Allah’ım! Mukaddes Adını işime besmele, aşıma bereket, hayatıma fazilet kıl! Adını anmaktan gafil kılma! Adını anmamakla sefil kılma! Adını ahlâkıma rehber, aklıma kılavuz, kalbime haşyet, nefsime heybet kıl! Bizi sevginden ırak kılma, korkundan uzak kılma! Âmin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye