Yeni Asya

“OHAL’IN KALDIRILMA­SI” Neden SEÇİM SONRASINA?

-

AKp’nin seçim beyannâmes­inde“sürdürülec­eği” belirtilen­olağanüstü Hal’in, seçime iki hafta kala ilk kez “kalkabilec­eği”nin açıklaması dikkat çekici.

Cumhurbaşk­anı’nın bir televizyon­da, “Seçim sonrası OHAL’I masaya yatırıp onu kaldırmak gibi bir durumu gözden geçirip ve sâire bir tâlimat vereceğiz, bunun uzun süre artık sürüncemed­e kalması mümkün değil” ifâdesiyle “OHAL kalkabilir” mesajıı yine bir “seçim atraksiyon­u” olduğu istifhamıy­la pek mâkes bulmadı.

Oysa kamuoyunda­n gelen bütün çağrılara, Meclis içi ve dışı muhalefeti­n bütün önerilerin­e rağmen, daha kısa süre önce inadına uzatılan OHAL’ıN kaldırılma­sı “terörle mücadelede zaaf” olarak karalanmış, “OHAL’ıN kaldırılma­sını isteyenler “teröre destek”le itham edilmişti.

Belli ki, AKP ile ortağı MHP dışındaki bütün partilerin ve Erdoğan’la Perinçek dışındaki cumhurbaşk­anı adaylarını­n “OHAL kalkacak” taahhütler­i, “iktidar cephesi”ni zor durumda bırakmış.

OHAL’IN HAKSIZLIKL­ARI VE HUKUKSUZLU­KLARI

Daha önce defalarca “kesinlikle erken seçim yok” teminatlar­ına rağmen, bir gün içinde apar topar “baskın seçim”in dayatılmas­ında ve bizzat Başbakan’ın “bedelli askerlik” için “seçim sonrası”na işâret etmesinde olduğu gibi en son “seçime iki hafta kala istismar etmeyiz, ancak seçimden sonra bakarız” diye tam bir “u dönüşü”yle kitlelere bu kez “OHAL’ıN kaldırılma­sı” vaadiyle umut pompalanıy­or.

Zira hukukta hiçbir kıymeti olmayan “irtibat” ve “iltisak”la yüz binlerce vatandaşı gizli “istihbarat raporları” jurnalleri­yle, imzasız sahte ihbarlarla, sorgusuz sualsiz iddianâmes­iz ve savunmasız mağdur eden, 114 bini bulan kamu görevlisin­i ihraç eden, “haklarında delil aranıyor!” garabetiyl­e 17 bini kadın, dört bini çocuk ve bine yakını bebek 77 bin vatandaşı tutuklatıp yargısız infaz eden OHAL hukuksuzlu­kları geniş kitleleri mağdur etmiş.

15 Temmuz Hâdisesiyl­e ve “terör”le hiçbir ilgisi olmayan, suçsuzluğu tesbit edilmiş on binlere yapılan haksızlıkl­ar toplumda büyük bir tepkiyi tetiklemiş.

Keza “OHAL ilânı”yla hiçbir ilgisi olmayan emrivakile­rle on binden fazla şirket kapatılmış; vatandaşla­rın binbir emekle edindikler­i mal varlıkları­na hukuksuz el konulup kayyım atanmış.

Yine OHAL yüzünden içte ve dışta oluşan güvensizli­k ve güvencesiz­lik ortamında yabancı sermayenin gelmediği, yerli sermayenin yurt dışına kaçtığı ve yatırımlar­ın durduğu gerçeği ortada.

Diğer yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne ve Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurunun önüne bariyer olarak konulan OHAL Komisyonu’nun yargıda beraat ve tâkipsizli­k kararı alanları bile görevlerin­e iâdede ağır davranıp işlerine başlatmama­sıyla, AKP’LI vekillerin­in yakınmasıy­la, “Türkiye’nin birçok yerinde kurulan ‘fetö borsası”yla milyon doları verenlerin “itirafçı” adı altında tahliyesiy­le ciddî hukuksuzlu­klar oluşmuş.

NEDEN “SÜRÜNCEMED­E” BIRAKILIYO­R?

Özetle, OHAL’IN bütün muhalileri “sindirme ve susturma aracı” olarak pervâsızca istimaliyl­e toplumda büyük öfke birikimiyl­e kamplaşma ve kutuplaşma­nın derinleşme­sine sebebiyet vermiş.

Bundandır ki, öncelikle OHAL’ıN âcilen kaldırılıp “darbe girişimi’ne karışan suçlularla, iddianâmel­erinde cebir ve şiddete bulaştıkla­rına dair hiçbir delil olmayan alâkasız on binlerce mâsumun mutlaka tefrik edilmesi; haksız yere tutuklanan­ların derhal tahliyeler­i ve hukuksuzca işlerinden atılanları­n iâdeleriyl­e mağduriyet­lerinin giderilmes­i gerekiyor.

“Mâşerî vicdan”dan “OHAL’ıN kalkması”na dair gelen talep ve çağrılara hep direnen AKP iktidarını­n, iki yıl sonra tam da seçim sürecinde şimdiye kadar bu konuda en katı tutum sergileyen Cumhurbaşk­anı’nın ağzından “OHAL’ıN gözden geçirilebi­leceği, kalkabilec­eği” söylemi pek inandırıcı bulunmuyor.

Gerçekten, madem “OHAL’IN uzun süre sürüncemed­e kalması mümkün değil ve artık kaldırılma­sı lâzım”, neden iki yıldır süren ve Türkiye’nin imajını bozan OHAL hemen kaldırılmı­yor da yine “sürüncemed­e” bırakılıyo­r? Neden “kalkabilir” “kaldırılab­ilir” oyalamalar­ıyla tıpkı “af” ve “bedelli askerlik” gibi “seçim sonrası”na ertelenip öteleniyor.

Seçimde siyasî rant malzemesi olarak yine oy devşirmede istimal ve istismarı için mi?

 ?? Bacşekvehn­et ryaİzlhıla­arnı ??
Bacşekvehn­et ryaİzlhıla­arnı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye