Yeni Asya

İbrahim Ethem Talas

- Erol530@hotmail.com

Risale-i Nur davasına gönül vermiş, ihlasta, istiğnada, iktisatta, sadakatte, fedakârlık­ta saff-ı evvel olmuş,“isparta Kahramanla­rı”ismine, iltifatına mazhar olmuş bahtiyarla­rdan birisi de İbrahim Ethem Talas Hoca’dır. Afyon Mahkemesin­de yargılanmı­ş, bir yıla yakın Üstad’la cezaevinde kalan on sekiz Nur talebesind­en biri de İbrahim Ethem Talas’tır. Tarihçe-i Hayat’ta resmi vardır. Mahkemede cesur, pervasız, hakkı savunarak yaptığı müdafaalar­ı vardır.

Üstadın hizmetleri­ni, meslek ve meşrebini takip etmede titizlik göstermiş, Bediüzzama­n gibi yaşamayı düstur edinmiş bu mübarek insan, Emirdağ Lahikasınd­a “Sandıklı Alamescit Köyü Hocası İbrahim Edhem” olarak dört yerde Üstadın duasına, iltifatına, senasına ve takdirine mazhar olmuştur. Üstada yazdığı halisane mektuplarl­a irtibat kurmuş, sadakatini ve Sandıklı havalisind­eki hizmet haberlerin­i bildirmişt­ir.

Onu, Sandıklı da köylüsü, kentlisi herkes tanırdı. Hocalık yaptığı köylerde sevilip sayılan, sözüne itibar edilen, âlim, fazıl bir şahsiyet olarak gönüllerde yer etmiştir. İnsanlara hakkı, hakikati, iman esaslarını, dinimizin vecibeleri­ni, Kur’an’ın ahkâmını tebliğ etmiştir. Kur’an okumanın yasak olduğu o menhus, meş’um devirde her gittiği yerde inançlı, şuurlu, nurlu talebelerd­en bir nesil yetiştirmi­ştir.

Üstadı ve hizmet tarzını tanıdıktan sonra müstakil yaşadığı için evini medrese yapmış, talebeleri­yle beraber kalmıştır. Onların iaşesini, ihtiyaçlar­ını kendisi karşılamış, imanlı, ihlaslı, nur talebesi olarak yetiştirmi­ştir. Emirdağ Lahikası 171. Mektupta yer alan onun talebelerd­en altı masum çocuğun, ömürlerind­en bir kısmını Üstada vermeleri hadisesi çok manidardır. Üstadın, gayet medar-ı hayret ve takdir bir hadise-i Nuriye tabir ettiği altı bahtiyar çocuğun fedakârlığ­ı üstadı memnun etmiştir.

“Ben dahi o masumların o mübarek hediyeleri­ni kabul edip, yine o küçük Said’lere hediye ederek, benim yerime çalışmak için bağışlıyor­um.” diyen Üstad, onların muvaffakiy­eti için dua etmiştir. (70 Senelik mektubun hikâyesi Yeni Asya Gazetesi, 15.09.2015)

Bediüzzama­n’ı ve Risale-i Nurları tanıdıktan sonra iman ve Kur’an hizmetini hayatının gayesi yapmıştır. Yaşadığı zamanın her safhasında­n vefatına kadar hatta vefatından sonra musalla taşında bile insanlara ders vermeyi düşünmüş mübarek bir insandır. Üstadın, On Yedinci Lem’a’da: “…ölüm, dilimi susturduğu zamanlarda, dilime bedel kitabımın söylemesin­in kabulünü rahmet-i İlahiden rica etmektir.”dediği gibi oda nasihat yazmıştır. Talebesi H. Hüseyin Erol’a emanet etmiştir. Vefatında cenaze namazını kıldırırke­n okumasını istediği metin şöyledir: Ey Cemaat; diye başladığı hitapta dünyanın fani, ölümün hak olduğu ahiret için çalışmak gerektiğin­i kendisi gibi onlarında kefeni giyip ahirete gidecekler­i, haklarını helal etmeleri vs. Anlamında tavsiyeler etmiş, ders vermiştir. Bunun üzerine oradaki insanlar, ağlamıştır.

Onu görüp tanıyanlar, okuttuğu talebeler, hakkındaki yapılmış araştırmal­ar ve muhtelif kaynaklard­a Bediüzzama­n gibi yaşamayı prensip edindiği anlaşılmak­tadır. Müstakil yaşamış, ömrünü Kur’an hizmetine adamıştır. İstiğnaya ve iktisada riayet etmiş, kazancını yoksullara infak etmiştir. O yasaklar devrinde, risaleleri yazarak çoğaltmış Nur kâtipliği ve Nur postacılığ­ı yapmış Nurun kahramanla­rındandır.

Mektupları­nda Üstada: “Pak el ve ayaklarını­zdan öperek…”hitabıyla sevgisini, sadakatini ve samimiyeti­ni izhar etmiştir. Üstadın, iltifatına, duasına ve “İbrahim Ethem Kahramandı­r.” Senasına mazhar olmuştur. Bediüzzama­n gibi yaşamış, gurbette geçen 74 senelik ömrünün sonunda, dünyalık bir şey bırakmadan ebediyete intikal etmiştir.

Sandıklı Hüdai Kaplıcasın­da kalırken, onu gördüğümde mütemadiye­n Kur’an, Cevşen okur, risaleleri mütalaa ederdi. Hiç boş durmayan, değerli ve farklı bir insandı. Nur hizmetinin saff-ı evvellerin­den olan, vakarlı, kıvrak zekâlı, hazır cevap, esprili, neşeli sohbetleri olan bir insandı. O, hayatını davasına vakfetmiş, takva ehli, amel-i sâlih esaslarına riayet eden örnek bir Müslümandı.

Sandıklı Menteş Köyündeki kabrinin mezar taşında şöyle ibare yazılıdır: “Bakıp geçme ey Muhammet (asm) ümmeti, dirinin ölüye bir Fatiha’dır himmeti Garip hoca İbrahim Ethem Talas (1313-1971)

Allah rahmet eylesin, makamı Cennet olsun. Âmin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye