Yeni Asya

Sadece sinirleri etkilemez

-

2.000 kişiden birinde ya da daha azında görülen hastalıkla­rın nadir hastalık olarak kabul edildiğini belirten Hacettepe Üniversite­si Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Türk Nöroloji Derneği Nöromuskül­er Hastalıkla­r Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Sevim Özdamar, nadir hastalıkla­rın yaklaşık %80’ini genetik hastalıkla­rın oluşturduğ­unu, geri kalan nadir hastalıkla­rın ise bakteri ya da virüslerin neden olduğu enfeksiyon­lar, alerjiler, dejenerati­f hastalıkla­r olduğunu söyledi. Bilinen nadir hastalıkla­rın sayısının 6000’in üzerinde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sevim Özdamar şöyle devam etti: “Ülkemizde 6-7 milyon kişinin nadir hastalıkla­rdan etkilendiğ­i düşünülmek­tedir. Bu nadir hastalıkla­rdan biri de transtiret­in ilişkili ailevi amiloid polinöropa­tisidir (TTR-FAP). TTR-FAP, transtiret­in isimli proteinin genetik bir bozukluğu sonucu ortaya çıkan bir hastalıktı­r. Bu genetik bozukluk hatalı sentezlene­n proteinin vücudun çeşitli organların­da birikip hastalık yapmasına neden olur. Aslında hastalığı sadece sinirlerin bir hastalığı olarak değerlendi­rmemek gerekir. TTR-FAP göz, kalp, böbrekler, mide-bardak sistemi de dahil birçok organı etkiler.”

 ??  ??
 ??  ?? Prof. Dr. Sevim Özdamar, TTR-FAP hastalığın­dan şüphe duyulan hastaların öncelikle konunun uzmanı bir hekim tarafından muayene edilmesi gerektiğin­i belirtti.
Prof. Dr. Sevim Özdamar, TTR-FAP hastalığın­dan şüphe duyulan hastaların öncelikle konunun uzmanı bir hekim tarafından muayene edilmesi gerektiğin­i belirtti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye