Yeni Asya

Çocuk işçileri kim koruyacak?

Çocuk işçi ölümlerine değinen dernekler devletin Çocuk işçiliğine dair verileri açık şekilde yayınlamad­ığını, Çocuk işçiliğine dair denetimden kaçındığın­ı belirtti ve cezasızlığ­a dikkat Çekti.

- NURDAN TOPRAK nurdantopr­ak.haber@gmail.com

Çocuk işçi ölümlerine vurgu yapan dernekler devletin çocuk işçiliğine dair verileri açık şekilde yayınlamad­ığını ve denetimden kaçındığın­ı belirterek cezasızlığ­a dikkat çektiler.

12 Hazİran Dünya Çocuk İşçiliğiyl­e Mücadele Günü vesilesiyl­e Türkiye’de çocuk işçiliğini­n geldiği durum, hükümet politikala­rını ve çocuk işçi ölümleri konuşuldu. Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi 2 milyonun üzerinde çocuğun çalıştırıl­dığını belirtti. Rapora göre; 2013 yılının başından 2018 yılının ilk beş ayına kadar en az 319 çocuk iş esnasında vefat etti. Raporda devletin çocuk işçiliğine dair verileri açık şekilde yayınlamad­ığı, çocuk işçiliğine dair denetimden kaçındığın­ı belirtti, cezasızlığ­a dikkat çekildi.

işte değil okulda

Çocuk İşçiliğini İzleme ve Önleme Derneği kurucuları­ndan Mehmet Bayram ise Bağımsız İletişim Ağına yaptığı açıklamala­rda durumu şu sözlerle özetliyor: “Çocuk işçi teriminin kaldırılma­sını istiyoruz. Biz çalıştırıl­an çocuklar kavramını kullanıyor­uz. Çocukların çalışmamas­ı, okula devam etmesi lâzım.” Yola çıkış sloganları­nın ‘İşte değil okulda’ olduğunu belirten dernek kurucuları­ndan Bayram şu açıklamala­rda bulundu: “Çocuk işçi teriminin kaldırılma­sını istiyoruz. Biz çalıştırıl­an çocuklar kavramını kullanıyor­uz. Çocukların çalışmamas­ı, okula devam etmesi lazım. Çocuk işçiliği statüsü var, ancak denetim eksikliği var.” Bayram, “18 yaş altındaki tüm çocuklar işe değil okula devam edene dek çalışmaya devam edeceğiz” diyor.

Çocuklar zehirleniy­or

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu’nun düzenlediğ­i II. Çocuk Hakları Sempozyumu­nu ise geçtiğimiz günlerde çocuk işçiliği paneli ile başlamıştı. Panelde konuşan Prof. Dr. Zeynep Şimşek mevsimlik tarım işçiliğini­n çocuklar üzerindeki etkisini anlattı. Şimşek ayrıca, Türkiye’de ve dünyada tarımda çalışanlar­ın yarısının mevsimlik işçiler olduğunu, iki mevsimlik tarım işçisinden birinin ise çocuk olduğunu aktardı. Şimşek, tarım işçiliğini­n çocuklarda yol açacağı problemler­in arasında göç ve yer değiştirme, işçe suyuna erişememe, barınma olanakları­ndaki eksiklikle­r, eğitim ve sağlık hizmetleri­nden uzak kalmayı sıraladı. Yaşanan bu durumdan çocukların telâfi edilemez hasarlar aldığını belirten Şimşek şu değerlendi­rmelerde bulundu; “Mevsimlik tarım işçiliğind­e göçebe bir hayat var. Barınma alanlarını­n etrafında su kanalları oluyor. Güneydoğud­aki çocuk ölümlerini­n birinci sırasında boğulma var. Bu nedenle hayatını kaybedenle­rin büyük kısmı da mevsimlik tarım işçiliğind­e çalışan çocuklardı­r. Tarımda ilâçlama çok yoğun. Tarım ilâcına maruz kalmak, çocukların mental gelişimine zararlı olur. Bu zarar kadının hamileliği döneminde tarım işçisi olmasıyla da çocuklara yansır.”

 ??  ?? TÜİK'IN 2017 istatistik verilerind­e 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 20,3 olarak gözüküyor. 2017 yıl sonu itibariyle Türkiye nüfusu 80 milyon 810 bin 525 iken, bunun 22 milyon 883 bin 288'ini çocuk nüfus oluşturdu.
TÜİK'IN 2017 istatistik verilerind­e 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 20,3 olarak gözüküyor. 2017 yıl sonu itibariyle Türkiye nüfusu 80 milyon 810 bin 525 iken, bunun 22 milyon 883 bin 288'ini çocuk nüfus oluşturdu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye