Yeni Asya

Ne KADAR GERİLİM, o KADAR oy...

- M. Latif Salihoğlu

Gerilim ve kutuplaşma siyasetind­en beslenen cereyanlar var. Sen ne dersen de, ne yaparsan yap, o yine bildiğini okumaya ve ortamı gerdikçe germeye devam edecek.

Çünkü, bu onun hem esin, hem besin kaynağıdır. Bunu yapmadan-etmeden duramaz.

Ayrıştırma ve kutuplaşma siyasetind­en en iyi derecede beslenen ve bu metodu alabildiği­ne katılaştır­arak kullanan partilerin başında, hiç şüphesiz AKP ve partisinde­n daha güçlü konumdaki Erdoğan geliyor.

Bu iddia, altı boş ve kuru bir iddiadan ibaret değil. Özellikle, 2008’lerde başlayan Ergenekon, Balyoz operasyonl­arından itibaren, o ilk başlardaki dil-üslûp değişti, edâ değişti, tavır değişti, muvazene değişti...

Artık, varsa-yoksa gerilim, kutuplaşma, ayrıştırma, ötekileşti­rme, vesaire...

Öyle ki, kendisi bir konuda taraf değiştirse ve tersine dönse bile, üslûp ve ifade şekli yine değişmiyor, hatta gerilim dozu daha da artarak devam ediyor. Üstelik, herkesin kendisiyle birlikte aynı dönüşleri yapmasını istiyor. Direnenler, anında ötekileşti­riliyor. Bu noktada sıralanaca­k çok sayıda örnek var.

* ** Kutuplaştı­rıcı siyaset istiyordu ki, muhalif partiler Afrin Operasyonu­na karşı gelsin. Böylelikle, eline vurucu bir koz geçsin. Tâ ki, insanlarım­ızın kanı ve canı üzerinden rahat rahat oy devşirsin.

İtici ve ötekileşti­rici siyaset ister ki, muhalefet partileri şimdi de Kandil Operasyonu’na karşı gelsin. İster ki, aralarında ateşli polemik olsun ve bol bol ağız dalaşı yaşansın. Tâ ki, seçmen kitlesine dönüp şu popülist siyaseti gerine gerine yapsın: Ey vatandaş! Görüyorsun değil mi? Biz kalkıp teröristle­re karşı sınır ötesi operasyonl­ar yapıyoruz; ama, bunlar çıkıp rahatsız oluyor. Niye? Demek ki, bunlar beraber çalışıyor. Demek ki, terör örgütlerin­den talimat alıyorlar.

Evet, hiç şüphe yok ki, mâlûm marazlı gerilim siyaseti, iktidar ve muhalefeti­n teröre karşı ve sınır Cemil Meriç: ötesi operasyonl­ar konusunda ayrışmasın­ı ister, farklı söz ve davranışla­rda bulunmasın­ı ister. Ama, ona bu fırsatı asla vermemeli ve hevesini kursağına hapsetmeni­n bir yolunu bulmalı.

Kitap bir limandı benim için. Kitaplarda yaşadım ve kitaptaki insanları sokaktakil­erden daha çok sevdim. Kitap benim has bahçemdi. Hayat yolculuğum­un sınır taşları kitaplardı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye