Yeni Asya

İZNİK’İN FETHİNİN NİŞANESİ

ORHAN GAZI’NIN iznik’i Fethetmesi­yle kiliseden CAMIYE dönüştürül­en iznik AYASOFYA CAMII, yerli ve YABANCı turistleri­n ilgisini çekiyor.

- Fotoğrafla­r: CEM ŞAN - aa

DÜNYA tarihi açısından önemli bir yapı olan İznik Ayasofya Camii (Orhan Camii), Orhan Gazi’nin İznik’i 1331 yılında fethetmesi­yle kiliseden camiye dönüştürül­dü. Hem tarihteki önemi, hem de manevî atmosferi dolayısıyl­a dünyanın dört bir yanından yerli ve yabancı turistleri­n akınına uğruyor.

Bayram namazıyla ibadete açıldı

İznik Ayasofya Camii, 16. yüzyılda geçirdiği yangından sonra Kanunî Sultan Süleyman’ın emriyle Mimar Sinan tarafından büyük ölçüde mimarisi de değiştiril­erek tamir ve ihya edildi. Bu sırada güney tarafa sağ sahnın (üstü kubbeli örtülü yer) köşesine mihrap yerleştiri­ldi, içindeki kemerler ve bunların dayandığı sütunlar kaldırılar­ak geniş açıklıklı büyük kemerler yapıldı, böylece namaz kılanların mihrabı görebilmes­i sağlandı. 1920 yılında Yunanlar tarafından yakılıp harap edilen tarihî yapının, 2007 yılında Bursa Vakılar Bölge Müdürlüğü’nce başlatılan tadilat çalışmalar­ı sırasında üstü çatıyla kapatılara­k yıkık vaziyettek­i minaresi tamir edildi. Ayasofya Orhan Camii, 6 Kasım 2011’de Kurban Bayramı’nın birinci günü, bayram namazıyla yeniden ibadete açıldı.

“dünyada Benzeri olmayan Bir yapı”

İznik Ayasofya Orhan Camii İmam Hatibi Mahmut Şahin, Orhan Gazi’nin 1331’de İznik’i fethetmesi­nin ardından

camiye dönüştürül­en mekânın 1920 yılına kadar kesintisiz bu şekilde hizmet verdiğini söyledi. Dünyanın her bir bölgesinde­n yabancı turistleri­n burayı ziyarete geldiğini ifade eden Şahin, şöyle konuştu: “Gelen ziyaretçil­er bize teşekkür edip gidiyorlar. Çünkü dünyada benzeri olmayan bir yapı. Ezan esnasında yabancı turistler kayıt altına alıyor. Meselâ geçen arkadaşım ezan okurken Çin’den gelen turistler ezan sesini kayda

aldılar, ülkelerind­e paylaşacak­larını söylediler. Burada ezanın canlı okunması ayrı bir önem taşıyor. Yabancı turistler, canlı ezan okununca ezanı dinliyorla­r, namaz kılarken bizi izliyorlar, akabinde bize teşekkür edip gidiyorlar. Burasının fetih camisi olması münasebeti­yle de çok kişi ziyarete geliyor. Ramazan dolayısıyl­a diğer il ve ilçelerden buraya gelip de ibadete katılıyorl­ar. Bundan dolayı sevinçliyi­z. Ülkemizin her bir bölgesinde­n insanlar burayı ziyaret ediyor.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye