Yeni Asya

Neyin kutlaması yapılıyor?

-

UĞUR Gürses, Hürriyet’te dünkü köşesinde 7.4’lük büyümeyi değerlendi­rirken Nisan ve Mayıs ayındaki döviz kuru artışı ve buna seyirci kalınmasın­ın piyasa faizlerini yukarı iterek yüzde 19’a çıkardığın­ı vurguladı.

müdahalede geç kalınması sonucu geriye yüzde 20-30’luk bir üretim maliyet artışı, finansman maliyeti artışı ve kredi riskinin zıplaması kaldığına dikkat çekerek, “Büyüme kutlaması yapılan ülkede durgunluğu­n içine düştüğümüz­ün kilometre taşları bunlar” diye yazdı.

Türkİye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak-mart 2018 dönemine ilişkin dönemsel gayrisafi yurtiçi hasıla verisini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7.4 büyüdü. Açıklanan büyüme verisi üzerine Hürriyet yazarı Uğur Gürses yazısında, ‘’ Ekonominin ikinci çeyreğinde; Nisan ve Mayıs ayındaki döviz kuru artışı ve bunun seyredilme­si piyasa faizlerini yukarı itti. Geç kalmanın bedeli, Merkez Bankası’nın 23 Mayıs ve 7 Haziran’da iki kez toplamda 4.25 puanlık faiz artışı sonrasında da uzun vadeli faizlerin artması oldu. Merkez Bankası’nın piyasaya verdiği paranın maliyeti yüzde 17.75’e gelirken, iki yıllık devlet tahvili faizleri yüzde 19’a dayandı. Geriye yüzde 20-30’luk bir üretim maliyet artışı, finansman maliyeti artışı ve kredi riskinin zıplaması oldu. Dün itibariyle bakıldığın­da, bu çalkantı sonrasında Nisan sonuna göre 40 günde Merkez Bankası’nın rezerv kaybı da kabaca 6 milyar dolar görünüyor. Yani, ödemeler dengesi finansmanı­nda yaşanan daralmanın işareti. Büyüme kutlaması yapılan ülkede durgunluğu­n içine düştüğümüz­ün kilometre taşları bunlar.’’ ifadelerin­e yer verdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye