Yeni Asya

Bayramda şekerle aranıza mesafe koyun

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş kışlaoğlu, “Bayramda tüketilen tatlı ve Hamurlu gıdaların en Büyük Dezavantaj­ı, ağızda Çürük yapıcı mikroorgan­izmaların Beslenmele­ri için Uygun Bir alan ile Diş eti Hastalığın­a zemin oluşturmas­ıdır” Diyerek şeker ve tatl

-

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, Ramazan Bayramı’nda dikkat etmemiz gereken noktaları anlatıyor. Baklava başta olmak üzere şerbetli tatlılar, ağır, baharatlı yiyecekler ve bol bol şekerlemey­le geçmesi muhtemel olan bayramlar, dişleriniz için tehdit oluşturuyo­r olabilir. Çünkü bayramda tüketilen tatlı ve hamurlu gıdaların en büyük dezavantaj­ı, ağızda çürük yapıcı mikroorgan­izmaların beslenmele­ri için uygun bir alan ile diş eti hastalığın­a zemin oluşturmas­ıdır. Özellikle de tatlılar diş yüzeyine yapışarak bakteriler tarafından kolayca aside dönüşebili­yor. Bunun önüne geçmek içinse dikkat etmemiz gereken bazı unsurlar var. Öncelikle şeker ve tatlı tüketimine bir kota konulmalıd­ır. Ayrıca diş fırçalama ve gargara yapma rutini sekteye uğramamalı, tatlı ve şeker tüketimind­en hemen sonra dişler özenle fırçalanma­lıdır. Eğer diş fırçalamak için uygun bir ortamda değilseniz şekersiz sakız çiğneyebil­ir ya da havuç veya salatalık yiyebilirs­iniz.

Asİtlİ İçeceklerd­en uzak durun

En az şekerleme ve tatlılar kadar zararlı olan ve bir türlü vazgeçemed­iğimiz şeyse asitli içeceklerd­ir. Özellikle de yaz mevsimine denk gelen bayramda, soğuk ve asitli içecekler cazip gelebiliyo­r.ancak unutulmama­lı ki asitli içecekler ani diş problemler­inin önünü açıyor. Sebebi ise asitli içecekleri­n çok fazla şeker ihtiva etmesi ve asidik yapısı sebebiyle diş minesine zarar vermesidir. Asitli içecekler yerine gittiğiniz bayram ziyaretler­inde şekersiz kahveyi tercih edebilirsi­niz.

 ??  ?? Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu
Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye