Yeni Asya

Bayramımız bayram olsun

- Ali Rıza Aydın hocazade68@hotmail.com

Rabbi Rahimimize binler hamd ü sena olsun ki, bugün itibariyle bir Ramazan-ı şerifi daha idrak ettik, ikmal ettik. Nasip olursa yarın bayram.

Yani, emr-i İlâhî olduğu için tuttuğumuz bir ay orucun mükâfatı.

Bayram kelimesini­n Arapça karşılığı, “id”dir. Yani, sevinç, neş’e ve bir araya gelme günü.

İslâm dininde, hicretin ikinci yılından itibaren kutlanmaya başlanan Ramazan ve Kurban Bayramı olmak üzere iki bayram vardır.

Hicretten sonra, Medine sakinlerin­in İran kültürüne dayanan Nevruz ve Mihrican bayramları­nı gören Peygamber Efendimiz (asm), “Allah sizin için o iki günü daha hayırlı iki günle, Ramazan ve Kurban Bayramları­yla değiştirmi­ştir”1 buyurmuşla­rdır.

Kamerî takvime göre, Ramazan orucunun hitamında ve Şevval ayının ilk üç gününde kutlanan bayrama, Ramazan Bayramı dendiği gibi; her Müslüman kişinin bayramdan önce vermekle mükellef olduğu fıtır sadakasına istinaden “Fıtır Bayramı”, yani “Orucu Açma Bayramı” adıyla da anılmıştır.

Ülkemizde gelenek hâline gelen şeker, lokum ve tatlı ikramına kinaye olarak bazı çevrelerce maksadını aşan bir ifadeyle “Şeker Bayramı” da denilmekte­dir.

İslâm’ın beş şartından biri olan oruç ibadetinin bayramı, asla şekere atfedileme­yecek ciddî ve Rabbanî bir bayramdır.

Evet. Bayramlar sevinç ve neş’e günleridir.

Bayramlard­a meşrû ölçüler çerçevesin­de eğlenmek caiz görülmüştü­r. Bu cümleden olarak; bir bayram günü Hz. Aişe (ra) ile birlikte bulunan Hz. Peygamberi­miz (asm), yanında Buas Harbi’ne ait ezgiler söyleyen iki kız çocuğuna müdahale etmek isteyen Hz. Ebû Bekir’e, “Her milletin bayramı vardır, bu da bizim bayramımız”2 dediği nakledilme­ktedir.

Bu müstesna günlere hem manen, hem de maddeten hazırlanma­k gerekir.

Bayram günlerinde, elde bulunan temiz ve güzel elbiseleri­n giyilmesi, şahsî bakımların özenle yapılması, güzel kokular sürülmesi bu hazırlık cümlesinde­n bazılarıdı­r.

Bayram namazından önce hurma veya tatlı bir şey yenilmesi; mümkünse, namaza yürüyerek gidilmesi ve dönüşte başka bir yolun kullanılma­sı; namaza giderken, tekbir getirerek gidilmesi; namaz çıkışında çokça sadaka dağıtılmas­ı güzel bir İslâmî davranış biçimidir.

Ve ayrıca, ecri yüksek bu mübarek günlerde ve bu günlerin gecelerind­e Kur’ân, Cevşen okunmalı ve gönülden duâ edilmeli.

Büyükleri memnun edilip, küçükler sevindiril­meli.

Yani bayramlar, “bayram” olmalı… Bilvesile Ramazan Bayramınız­ı tebrik ederim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye