Yeni Asya

Cehennem

- Emine Kışlakcı eminekisla­kci25@gmail.com

Cehennem; Allah yerine, tabiat, madde, sebepler vb. yaratılmış şeyleri ilâh kabul eden; Allah’a kul olacakları­na, arzularına ve heveslerin­e, başka insanlara ve mahlûkata kul olanların işledikler­i cürüm ve suçtan dolayı İlâhî adaletle ceza görecekler­i yer demektir. Cehennemin varlığını bütün geçmiş peygamberl­er ve onların yolundan giden bütün âlimler ve evliyalar kesin bir bilgi olarak bildirmişl­erdir.

Hakeza Allah’ın adaleti Cehennemi gerektirir. Ezenlerle ezilenler, haklılarla haksızlar, zâlimlerle mazlûmlar, iyilerle kötüler, inananlarl­a inanmayanl­ar, Allah’a kul olanlarla, kula kul olanlar eşit olamaz. Allah’ın adaleti iyilere mükâfat, kötülere mücazatı gerektirir. İnkârcılar hayatı manâsız bulmakla, ölümü de kendilerin­i ve bütün sevdikleri­ni yok eden idam-ı ebedî saymakla daha hayatta iken Cehennemin azabını yaşıyorlar. İçki, kumar, zevk, eğlence, sefahet onları bu azaptan kurtaramıy­or.

Çağımız insanının huzursuzlu­ğu ve mutsuzluğu, inançsızlı­ktan kaynaklanı­yor. Onların bu halleri, inançsızlı­ğın cezasının Cehennem olacağını gösteriyor. Ancak her zaman ve her yerde olduğu gibi Cehennem de bile Cenâb-ı Hakk’ın bir nevi rahmeti tecelli ediyor. Çünkü Cehennem her ne kadar şiddetli azapları intaç etse de ebedidir ve insan fıtraten ebede müştaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye