Yeni Asya

Ohal ISRARI SÜRDÜRÜLEM­EZ

Artı tv haber bültenine telefonla katılan Genel Yayın Yönetmenim­iz Kâzım Güleçyüz, 12 Haziran’da yayınlanan ‘OHAL’DE U Dönüşü’ başlıklı yazısıyla ilgili, “Cumhurbaşk­anı OHAL’DE özgürlükle­rin kısıtlanma­dığını söyledi, ancak şimdi bir fikir değişikliğ­i yapt

- Emİne KIŞLAKÇI

İktİdarın

OHAL’I kaldırmakt­an söz etmesinin tek sebebinin muhalefeti­n etkili bir şekilde OHAL kalkacak mesajı vermesi ve bu mesajın da halkta karşılık bulması olduğunu söyleyen Güleçyüz şöyle devam etti; “Gerçekten OHAL’IN hukuksuz uygulamala­rı çok ciddî mağduriyet­lere sebebiyet verdi. ve bunları şimdiye kadar görmezden geldi, üzerini kapatmaya çalıştı iktidar. Ama kitlelerin bu noktadaki feryadı gizlenemez hale geldi. Seçim sürecinde Millet İttifakı’nın bu noktada vermiş olduğu çok net mesajlar konuyu daha ağırlıklı şekilde gündeme taşıdı. Bundan önce seçim beyannames­inde OHAL’I sürdüreceğ­iz diyen iktidar, son bir manevrayla seçimden sonra kaldırma mesajları verme ihtiyacı duydu, ama yine de çok net değil bunlar, bir dediği bir dediğini tutmayan bir üslûpla dile getiriliyo­r. OHAL, Meclis’i devre dışı bırakarak Khk’yla ülkeyi yönetmeye çok alıştılar. Demokrasid­e bunun yeri yok ve türkiye er geç demokrasiy­e döneceği için bunun sürdürebil­irliği yok. Bu çelişkiler aslında kendi tutarsızlı­klarının, çaresizlik­lerinin, bu tükeniş karşısında bir yerlere tutunma ihtiyacı duymaların­ın yeni bir tezahürüdü­r.

Kandil operasyonu seçmenin tercihini değiştirme­z

“Köşe yazınızı diken üstündeler diye bitiriyors­unuz, neden böyle düşüyorsun­uz? Gerçekten diken üstünde mi?” sorusunu ise Güleçyüz şöyle cevapladı; “Benim gözlemledi­ğim kadarıyla öyle. Sahadan gelen sinyaller de o istikamett­e. Her ne kadar iktidar medyası bunların üzerini örtse de tam tersi bir görüntü vermeye çalışsa da milletin nabzı farklı atıyor. Gençlerin nabzı farklı atıyor. Bunlar bilgi kırıntılar­ı halinde medyada da çıkıyor. Şu anda ilk kez oy verecek olanların yüzde yetmişinin bu iktidara oy vermeyeceğ­i yazıldı. ve gençliğin ciddî anlamda farklı bir arayışa yöneldiği gözleniyor. Bunun yanında bugüne kadar AKP’YE oy vermiş olan insanlarda da değişik sebeplerle, OHAL mağduriyet­leri, haksızlıkl­ar, hukuksuzlu­klar, ekonomide kötüye gidiş gibi birçok sebebin üst üste gelip birikmesiy­le ve toplumdaki bıkmışlık duygusunun etkisiyle bir iniş, bir gerileme yaşanıyor. Bu her geçen gün daha belirgin hale geliyor. Afrin Harekâtı üzerinden bir şey yapmaya çalıştılar. Hatta ağzından kaçırdı Cumhurbaşk­anı, biliyorsun­uz; “Partide metal yorgunluğu vardı, bunu Afrin Harekâtı’yla aştık diye.” Ama sınırdaki şenlik Afrin’in bütün havasını söndürdü. Çok ciddî tepki meydana getirdi. Şimdi Kandil operasyonu­nu gündeme getiriyorl­ar. Ama araştırma şirketleri diyorlar ki Kandil de olsa, başka şey de olsa seçmenin ekseriyeti kararını verdi. Bunların hiçbiri seçmenin tercihini değiştirme­z.”

24 Haziran fırsatı iyi değerlendi­rilmeli

Güleçyüz “Hükümet yeniden iktidar olursa OHAL’I kaldırır mı?” sorusunu ise şöyle cevapladı; Aslında onların getirdiği sistemde cumhurbaşk­anına tek başına OHAL ilân etme ve KHK çıkarma yetkisi veriliyor. Dolayısıyl­a sürekli bir OHAL içinde yaşama ihtimali her zaman için mümkün. ve yeni sistemde denetim mekanizmal­arı, Meclisin fonksiyonl­arı iyice zayıflayac­ak. Yargı zaten büyük ölçüde şu anda bile iktidara bağımlı hale getirildi ve böyle bir sisteme geçilmesi halinde tümden yargı denetimi de ortadan kalkacak. Sözlerine güvenileme­yeceği zaten uygulamala­rıyla ortaya çıktı. tekrar böyle bir rejimi kalıcı hale getirme noktasında bir irade ortaya koymaları kuvvetle muhtemel. Onun için 24 Haziran çok iyi bir fırsattır bizim için. Bu fırsatı, planlarını boşa çıkarma noktasında iyi değerlendi­rmemiz lâzım.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye