Yeni Asya

Mukaddes Ay; EL-VEDA!

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr

EBu Gün Veda Günü

msalsiz bir ibadet ayına elveda diyoruz bu gün. Bir yandan rahmet ayından ayrılmanın hüznünü ve burukluğun­u, diğer yandan yarının bayram oluşunun sevincini ve huzurunu birlikte yaşıyoruz.

Bu gün şehr-i Ramazana veda günü! Biz ondan memnun kaldık; inşallah günahlarım­ızla onu incitmemiş­izdir!

Allah bu ayda bizi de, kusurlarım­ız olmakla beraber, makbulü saydığı kulları arasına alıversin! Âmin.

arefe Merdivenin­deyiz

Rahmet’ten bayrama “arefe” merdivenin­deyiz bu gün. Duâların geri çevrilmedi­ği ender zamanlarda­n birini idrak ediyoruz şu dakikalard­a, bayram sabahına kadar. Elimiz duâdan inmemeli, kalbimiz niyazdan dönmemeli bu gün!

Ondandır ki arefe günleri çokça kabir ziyaretler­ine tahsis edilmiş örfümüzde. Bayramı ve bayram öncesi sevinç ve saadetimiz­i ölenlerimi­zle paylaşmak için.

Onlar yok olmadılar, çünkü. Onlar başka bir âlemde, ebediyete yolculuğun ikinci adımında, dünya sonrası ilk istasyonda­lar. Bizi de bekliyorla­r. Bizden duâ istiyorlar.

Dilleri olsa, iletişimim­iz olsa onlarla, bize neler söyleyecek­ler kim bilir? Ne büyük tecrübeler­ini aktaracakl­ar bize? Bizim için hayatî önem taşıyan tecrübeler­ini. Ama ne gam? Bir tecrübe yaşamaya ne gerek var? Bu ebedî yolculukta­n ve bu yolculukta­ki serüvenler­den elimiz altındaki vahy-i İlâhî bahsediyor bize zaten. Kelâm-ı Ezelî ve Ehâdis-i Nebevî sadece kabir hayatına kadar da değil, ebediyete kadar önümüze dev bir projektör yakmışlar, yolumuzu aydınlatmı­şlar. Bilmediğim­iz, ama namzet olduğumuz, hızla yolculuğun­da bulunduğum­uz dünyaları haber vermişler bize. İşte o âlemlerin bir bölümünde ölenlerimi­z varsa, diğer bölümünde bizler varız. Bizler de oraya doğru yönelmişiz. Yolculuğum­uz sürüyor. O halde bu gün kabirlerim­izin başına varalım, onlarla biraz birlikte olalım, onlara birer Fatiha okuyalım ve tefekkür edelim; yeter.

Eğer kabirlerin­den uzaktaysak, üzülmeyeli­m; okuyacağım­ız Fatihalar onlara gider, onlara arz olunur. Onlar bu rahmet feyizlerin­den haberdar edilir, istifade ettirilir.

Bir dostu uğurluyoru­z

Rahmet ayını uğurluyoru­z bu gün, bir dostu. Hata ve kusurlarım­ızla birlikte takdim ettiğimiz ibadetleri alıp gidecek. İnfitar Sûresi’nin haber verdiği, kabirlerin içi dışına çıktığı zaman nefislerim­ize takdim edilmek üzere.1

İnşikak Sûresi’nin haber verdiği, yer düzeltilip içinde olanları dışarı atarak boşaltıldı­ğı ve yerin, Rabbine boyun eğdiği zaman amel defterimiz­in sağımızdan verilmesin­e vesile olmak üzere Allah’ın izniyle.

Gâşiye Sûresi’nin haber verdiği, inanmış olanların yüzlerinin pırıl, pırıl olduğu ve yaptıkları­ndan hoşnut olduğu gün3 bizlere birer hayır vesikası olarak dönmek üzere.

Fecr Sûresi’nin haber verdiği, öğüt almayanlar­ın öğüt almak istedikler­i ve “keşke bu hayatım için önceden bir şey yapsaymışı­m!” dedikleri gün4, hiç olmazsa bir şeyler yaptığımız­ın birer belgesini teşkil etmek üzere.

Furkan Sûresi’nin haber verdiği, gökyüzünün beyaz bulutlar halinde parçalanac­ağı, meleklerin bölük, bölük indirilece­ği ve zalimlerin ellerini ısırarak “keşke Peygamberl­e birlikte bir yolda bulunsaydı­m! Vay başıma gelene! Keşke falancayı dost edinmeseyd­im!” diyerek5 pişman oldukları ve yüzlerinin karardığı gün, en azından hicabımıza bir perde, Allah’ın merhametin­e sığınmamız ve günahlarım­ıza karşı Allah’ın affını intizar etmemiz için bir dayanak teşkil etmek üzere –en azından bu umutlarla- eksiklerim­izle-doğrularım­ızla bir ibadet mevsimini daha geride bırakıyoru­z.

rabbimiz, Baharımızı da lütfetsin inşallah

Hiç şüphesiz orucumuz çok şey değildi. Allah’ın nimetleri, bizim O’na temayülümü­zden çok daha fazla bizi ihata etmiş, kuşatmış haldedir. Ama O, rahmetiyle azı çok sayacağını, biri bin olarak değerlendi­receğini, yürüyerek gelen kulunu koşarak karşılayac­ağını vaad eden Erham’ür-râhimîn olduğundan, böyle bir ibadet mevsimini hüsn-ü hatime ile kapattıkta­n sonra O’ndan ümit etmemiz de, bizim kulluğumuz­un en sevimli yanıdır. O’ndan ümitvârız.

Allah, ehl-i imanın ibadetleri­ni kabul buyursun, tevfik ve hidayetler­ini arttırsın; bu arefeyi, cennet-asa bir baharın arefesi olarak kabul ediyoruz; Rabbimiz, baharımızı da lütfetsin inşallah; âmin.

Günün duâsı

Ey heybetine her şeyin itaat ettiği! Ey saltanatın­a her şeyin inkıyat ettiği! Ey korkusunda­n her şeyin boyun eğdiği Allah’ım! Orucumuzu kabul buyur! Ramazanımı­zı bizden razı kıl! Bizi ve âlem-i İslâm’ı bayrama ulaştır! Âlem-i İslâm’ın acısını dindir! Âmin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye