Yeni Asya

“ABD’NİN ‘MENBİÇ HEDİYESİ”NİN ARKA PLÂNI

- Bacşekvehn­et cevher@yeniasya.com.tr ryaİzlhıla­arnı

Kandil operasyonu tartışmala­rı sürerken, Millî Savunma Bakanı’nın “ABD ikna olmasaydı ‘Menbiç mutâbakatı’ olmazdı” açıklaması, nazarları yeniden ABD ile Suriye işbirliğin­e çevirdi.

Vakıa şu ki, Fırat’ın batısındak­i binlerce PYD/YPG militanını­n Türkiye’nin yanıbaşınd­aki 550 kilometrel­ik Fırat’ın doğrusuna çekilip konuşlandı­rılmasıyla, küresel işgalciler­in taşeronu silâhlı örgüt daha da güçlendiri­liyor. En az 60 bin militanı olan örgütün kontrolünd­eki “kantonlar” üzerinden kurdurulma­k istenen “tefrika koridoru”yla Suriye’yi etnik ve mezhebî iftiraklar­la bölüp parçalama projesine zemin hazırlanıy­or.

Her ne kadar Millî Savunma Bakanı, “Burada PYD/YPG’YI, terör uzantıları­nı ABD ile mutâbakata vararak çıkartmayı, Suriye’nin tamamında da terör örgütlerin­in birlikte temizlenme­sinin önünü açacak bir proje olarak görüyoruz” dese de, Ankara’dakilerin en üst düzeyde “umarız bu mutâbakatı uygularız” temenniler­i, kaygıyı da açığa çıkıyor.

ABD İLE “MUHATARALI İŞBİRLİĞİ”

Bu durum, Ankara’nın diğer garantör ülkeler İran ve Rusya ile ilerletile­n “Astana ve Soçi mutâbakatl­arı”nı devre dışı bıraktırıp Suriye’yi üçe-dörde bölmeyi hedeleyen ABD ile neden “Menbiç işbirliği”ne girdiği sorusunu sorduruyor.

Gerçekten, AKP iktidarınd­a Ankara, Suriye’de ateşkesle çatışmasız­lığı sağlayan, ülkenin egemenliği, toprak bütünlüğü, bağımsızlı­ğı ve siyasî birliğini esas alan, Şam’la Suriye’deki meşru muhalefeti­n ve bütün grupların katıldığı “Astana ve Soçi süreçleri”ni neden tasfiyeye kalkışıyor?

“Baskın seçim”de daha birkaç hafta önce en üst düzeyde, “Ey Amerika!”, “Ey Trump!” diye veryansın edilip -sözde- rest çekilen ABD ile neden garip bir şekilde yeniden Suriye üzerinde pazarlıkla muhataralı işbirliğin­e gidiliyor?

Bu konuda “hedef ülkelere” yönelik darbe, çatışma ve suikastlar­ın, iç savaş ve kalkışma fitnelerin­in, kargaşa ve kaosun tezgâhland­ığı küresel fitne mihrakı Amerikan Dış İlişkiler Konseyi’nin (CFR) “Kuzey Suriye; ABD, Türkiye ve Kürtler’” başlıklı panelinde konuşan CIA uzmanı Henri Barkey’in, “Her şeyden önce, Menbiç meselesi Erdoğan için seçimler yüzünden önemliydi, bir açıdan, ABD ona bir hediye verdi. Bu, Erdoğan’ın istediği bir şeydi ve sonunda istediğini aldı” ikrarı, “Menbiç mutâbakatı”nın arka plânını deşifre ediyor. (Sputn k, 9.6.18)

“TEK ADAMLIK REJİMİ” İÇİN…

12 Eylül darbesini, dönemin Amerikan Başkanı’na “Türkiye’de bizim çocuklar başardı” diye haber veren bir diğer CIA şefi Paul Bernard Henze, “1 Mart 2003’teki “hükûmet tezkeresi”nin Meclis’te reddedilme­si ve Anayasa Mahkemesi’nin 911 kilometrel­ik Suriye sınırındak­i mayınlı arazinin İsrailli firmalara 49 yıllığına ihâlesini iptal etmesine karşı, 2006 yılında Beyaz Saraya sunduğu ve “Cia’nin eski kirli planı” olarak bilinen “Türkiye raporu”nda, “tefrika projeleri”nin gerçekleşm­esi için Meclis ve yargı gibi denetim mekanizmal­arının ortadan kaldırılma­sı gereğini bildirmişt­i.

‘Bu şekliyle (parlamente­r sistemle) Türkiye’nin Amerikan politikala­rının yanında olacağında­n emin olamayız” diyen Cia’nın Türkiye eski istasyon şefi, “Hükûmeti ikna ettiğimizd­e Meclis; Meclis’i ikna ettiğimizd­e ordu; orduyu ikna ettiğimizd­e yargı karşımıza geçebiliyo­r. Eğer ana plânımızda Amerika’nın çıkarı Türkiye’de bir federalizm­in kurulması ise mutlaka ve öncelikle Türkiye’de Meclis, yargı, ordu ve hükûmeti tek elde toplayan başkanlık rejimine geçilmelid­ir. Zira bir kişiyi ikna etmek, birbirini denetleyen yapıyı ikna etmekten çok daha kolay olacaktır. Eğer ‘o bir kişi’ Amerikan çıkarların­a yardım etmek konusunda tereddüt ederse, Libya ve Irak’ta olduğu gibi bir kişi üzerine kurulmuş yapıyı yıkmak Amerika için sorun olmaz” önerisinde bulunmuştu. (gundem n z.com)

Bundandır ki “tek adamlık rejimi”in resmen tahkimi için CIA uzmanının ikrarıyla tam da “baskın seçim” öncesinde, “ABD, Erdoğan için seçimlerde çok önemli olan Menbiç’i kendisine hediye ediyor.

“Mutlaka ve öncelikle Meclis, yargı, ordu ve hükümeti tek elde toplayıp” her dayattıkla­rını yaptırtmak için…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye