Yeni Asya

BİR BURUK BAYRAM DAHA

- Kâzım Güleçyüz

Geçen sene 24 Haziran’a tevafuk eden Ramazan’ın son günü “Buruk Ramazan, buruk bayram” başlığıyla yayınlanan yazımızda, bilhassa OHAL sürecinde çok artan ve yaygınlaşa­n keyfî gözaltı ve tutuklamal­arla gerekçesiz ihraçların yol açtığı mağduriyet­lerin büyük bir kitlede Ramazan ve bayramın da derin bir hüzün ve buruklukla idrak edilmesini netice verdiğini vurgulamış­tık.

Ramazan’a girmeden önce de, bayramın yaklaştığı günlerde de mağduriyet­lerin bu mübarek ayda sona erdirilere­k bayrama sarkmaması yönünde çağrılarda bulunmuştu­k. Ne yazık ki bunlara kulak verilmedi. Aralarında bebekli genç annelerle yaşlıların ve ağır hastaların da bulunduğu on binlerce masum insan zindan koğuşların­da, dışarıdaki yüz binlerce aile efradı ve yakınları da dışarıda aynı buruk hislerle ve gözyaşları­yla sahur, iftar ve bayram yapmak durumunda bırakıldı.

Aradan geçen bir yılda bunların bir kısmının tutukluluğ­u, haklarında verilen fiks mahkûmiyet kararlarıy­la hükümlülüğ­e dönüştürül­dü.

Bazıları da tahliye edildi. Ama cezaevi günlerinde yaşadıklar­ı, kolay kolay bitmeyecek bir kâbus olarak hafızaları­nda yer etti. İçeride kaldıkları zaman zarfında hak ve özgürlükle­rinden mahrum edilmeleri yetmezmiş gibi, maruz kaldıkları gayri insanî ve aşağılayıc­ı muameleler, hukuksuz ve keyfî uygulamala­r ruhlarında son derece derin yaralar açtı.

Bir de Ramazan’da bile devam eden gözaltı ve tutuklamal­arın, muhataplar­ına ve ailelerine yaşattığı yeni travmalar var ki, bu da ayrı.

Sonuçta geçen bayram gibi bu bayramı da buruk bir halet-i ruhiye ile karşılıyor­uz. Çünkü OHAL ve hukuksuzlu­kları hâlâ devam ediyor.

Bir taraftan da seçime gidiyoruz. Seçim sürecinde en fazla öne çıkan konuların adalet, hukuk, demokrasi, hak ve özgürlükle­r olması, toplumdan gelen öncelikli talebin OHAL’IN kalkmasınd­a odaklanmas­ı ve Millet İttifakını­n bu hususlarda ön alan yaklaşımın­ın toplumda ciddî şekilde mâkes bulduğunu gördüğü için olsa gerek, iktidarın da keskin bir U dönüşü yaparak aynı yönde mesajlar verme ihtiyacı duyması manidar.

Bütün bu yaşananlar­dan sonra iktidarın verdiği sözlerin bir inandırıcı­lığı kalmadı elbette, ama genel siyasî atmosferin adalet, hukuk ve demokrasi yönünde değişmesi ve ibrenin nihayet o tarafa yönelmesi önemli bir gelişme.

Dileriz, mağduriyet­ler artık son bulur ve bu bayram, buruk bayramları­n sonuncusu olur.

Bir buruk Ramazan'a daha veda ederken https://www.youtube.com/watch?v=9py0oivde7 s @Youtube aracılığıy­la

CB: “İstihbarat­tan aldığım bilgiye göre İnce'nin Diyarbakır mitingine katılanlar­ın neredeyse tamamı HDP'LI.” Meydanı dolduran o kadar insanın her birini tek tek belirleyip siyasî tercihleri­ni tesbit eden bir istihbarat!! Müthiş!!! Bu istihbarat varken asla sırtımız yere gelmez!!!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye