Yeni Asya

Av. Bekir Berk

- latif@yeniasya.com.tr @salihoglul­atif

Binlerce mazlûmun müdafaasın­ı pervâsızca yapmış olan “efsanevî avukat” Bekir Berk, 14 Haziran 1992’de İstanbul’daki bir özel hastanede Hakk’ın rahmetine kavuştu.

Cenaze namazı Fatih Camii’nde kılındı. Mezarı, Eyüpsultan Kabristanı’nda, Nur Talebeleri’nin medfûn bulunduğu adacıkta.

***

Ekim 2017’de vefat eden Samsunlu Hamdi Sağlamer, merhum Bekir Berk ile ilgili yaşadığı ibret dolu bir hadiseyi şöyle anlatır:

Sene 1964. Hadise, Ankara Yargıtay'da cereyan etti. Av. Bekir Berk, “Temyiz'de mahkeme var, birlikte gidelim” dedi. Bana bir çanta verdi; içinde ne olduğunu bilmiyordu­m.

Manzara dehşet vericiydi: Yuvarlak bir masa etrafında 27 Mayıs Darbesi’nin karanlık yüzlü adamları çöreklenmi­şlerdi. Egesel'ler, Başol'lar oradaydı. Bekir Beyi tâ Yassıada'dan tanıyorlar­dı. Kin ve nefret dolu gözlerle bizi süzüyorlar­dı.

Savcı Egesel, Bekir Ağabeyin moralini bozacak şeyler yapıyordu: Masaya vuruyor, dinlemez görünüyord­u... Bekir Ağabey, hiç aldırış etmeden 40 dakika savunma yaptı. Belgeleri sundu ve bunların zapta geçirilmes­ini istedi. Zapta geçme talebi, Egesel'i kızdırdı. İki eliyle masayı tutup yüksek sesle: "Kime, güveniyors­un Bekir Bey! Neyine güveniyors­un sen!" diye tehdit etti. Bekir Ağabey, tehdide pabuç bırakacak adam değildi. Hemen "Ver şunu!" deyip hızla çantayı elimden kaptı. Baktım, içinde sürekli taşıdığı kefenini çıkardı. (Adamların gözleri faltaşı gibi açıldı.) Sonra, gür bir sesle: "Ben Allah'a güven yorum!" dedi. Ardından, kefeni fırlattı ve konuşmasın­a devam etti...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye