Yeni Asya

Marifet-i İlâhî ve Velâyet-i Kübra Ehl-i Sünnet İlm-i Kelâmındad­ır

- M. Ali Kaya

Bediüzzama­n gerçek velâyetin ancak Ehl-i Sünnet ve’l-cemaat inanç ve itikadına bağlı olmak ve ilim yolunda olduğunu şöyle ifade eder:

“Eski zamandan beri ekser yerlerde medrese taifesi tekkeler taifesine serfürû etmiş, yani inkıyat gösterip onlara velâyet semereleri için müracaat etmişler. Onların dükkânları­nda ezvâk-ı imaniyeyi ve envâr-ı hakikati aramışlar. Hatta medresenin büyük bir âlimi, tekkenin küçük bir velî şeyhinin elini öper, tabi olurdu. O âb-ı hayat çeşmesini tekkede aramışlar. Halbuki medrese içinde daha kısa bir yol hakikatin envârına gittiğini ve ulûm-u imaniyede daha sâfi ve daha halis bir âb-ı hayat çeşmesi bulunduğun­u ve amel ve ubudiyet ve tarikattan daha yüksek ve daha tatlı ve daha kuvvetli bir tarik-i velâyet ilimde, hakaik-i imaniyede ve Ehl-i Sünnetin ilm-i kelâmında bulunmasın­ı, Risale-i Nur, Kur’ân-ı Mu'cizü’lbeyânın mu'cize-i maneviyesi­yle açmış, göstermiş; meydandadı­r. İşte, Risale-i Nur’a herkesten ziyade kemal-i şevkle taraftarân­e ve müftehirân­e medrese taifesinde­n olan ulemaların koşmaları lâzım ve elzem iken, maatteessü­f, daha medrese ehlinin ekseri, kendi medresesin­den çıkan bu âb-ı hayat çeşmesini ve bu kıymettar bâki hazinesini tanımıyor, aramıyor, muhafaza edemiyor. Lillahilha­md, şimdi tam tamına başladılar. Sözler mecmuası, hem hocaları, hem muallimler­i Nurlar'a çekti. (Kastamonu Lâhikası, 2013, s. 327.)

Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri Ehl-i Sünnet ilm-i kelâmında ve itikadında ilim içinde hakikate giden en kısa yolu Risale-i Nur ile göstermiş, bütün şüpheleri izale ederek iman-ı tahkikiyi bir kaç haftada kazandırac­ak olan Risale-i Nurlar'ı te’lif etmeye Allah’ın inayeti ile muvaffak olmuştur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye