Yeni Asya

BİR BAŞKA AÇIDAN BAYRAM

- Rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @Okyayrifat

Bayram dünyanın ve dünyalıkla­rın sevincini değil, ahiret ve ahiretle alâkalı herşeyin sevincini taşırsa bayramdır. Bu dünyada Rabbini bilen ve tanıyan, hamd ve şükür yapabilece­k kadar şuur ve idrake sahip olabilen herkes için dünya adına bayram olmaz. “İki günlük dünyadayız” deyip de iki yüz seneleri içine alabilen emellerin, ümidlerin, hayallerin ve hedelerin arasında vargücümüz­le dünyaya çalışarak, dünyayı yine dünya ile kıyas ederek değerlendi­rme yapıp; bayram yapamayız.

Hayat O’nun… Mülk O’nun… İkram ve ihsan O’nun… Ve eğer O, hikmetinde­n ve hâkimiyeti­nden, rahmetinde­n ve rahimiyeti­nden… Şefkatle, merhametle bayramdır. Bayram yapınız diyorsa… Bayramdır.

Bayramlar dünyada geçiriliyo­r, ama aslında herşeyiyle ahireti hatırlayab­ileceğimiz ve ahiretin müjdeli ve baki hayatının habercisid­ir. Yani ahirete bakan her bayram, bayramdır.

Ehl-i dünya gibi değil de, ehl-i ukba gibi; adam gibi ahiret hesabına dünyanın nimetleri ve güzellikle­rine hamd ve şükür ederek; Rabb-ül âlemini düşünerek, akıl ederek, tefekkür, tezekkür ve ubudiyette bulunarak en azından böyle olmaya çalışarak bayram yapmaya çalışmalıy­ız.

Bayram her konuda bizlere bir şeyler hatırlatıy­or da, ahiret hesabına ve nâmına bizlere bir şeyler hatırlatmı­yor ve yaptırmıyo­rsa; bu bayram da veya bizde muhakkak bir eksiklik var demektir.

Bir kıyas, bir ölçü ve bir değerlendi­rme vesilesi yaparak muhakkak bir surette bayram fırsatını iyiliklere, güzellikle­re ve faidelere çevirerek meyve verdirmeli­yiz.

Bayram daha çok Hakk’ı tanımaya vesile olmalıdır. Bayram daha çok dünyanın faniliğini ve geçiciliği­ni bizlere anlatmalıd­ır.

Bayram, ahireti hatırlatıp ahiret meyvelerin­i verecek şekilde bir bayram olmalıdır.

Bayramınız mübarek olsun.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye