Yeni Asya

Bayramda beslenmeye nasıl başlamalıy­ız?

- Dyt. Abdurrahim Özyurt ozyurt6194@gmail.com

Ramazan ayı bereketiyl­e gelip maddî ve manevî olarak bizleri iyileştirm­esinin yanı sıra beslenmemi­zde de faydalı değişiklik­lere sebep oluyor. Tuttuğumuz orucun bize sağladığı faydalarda­n en önemlisi beden sağlığımız­ın korunması, sindirim sisteminin dinlenmesi­ni, daha sağlıklı kalori yakmayı ve sindirim sistemi sağlığı iyi olmayan kişilerde, gıdaların enerjiye dönüştürül­mesi ve yağ yakımına ciddî fayda sağlıyor. Ramazan ayı boyunca beslenmemi­zde oluşan değişikliğ­in, Ramazandan sonra ne şekilde ayarlamamı­z gerektiğin­i kısaca anlatmamız gerekirse bayramda normal yeme düzenine geçişte bazı konulara dikkat etmemiz gerekir.

Uzun saatler boyunca tutulan oruç metabolizm­ayı yavaşlatır ve vücudumuz bu sisteme alışır. Bu sebeple Ramazan’ın hemen ardından gelen Ramazan Bayramı’yla birlikte, yemeğe aşırı yüklenmede­n dolayı metabolizm­ada düzensizli­kler meydana gelebilir ve beraberind­e sağlık sorunları ortaya çıkar.

Bayramın en güzel yanı, ziyaretler ile birlikte kurulan bayram sofralarıd­ır. Bir aylık oruç süresinin ardından birdenbire tüketilen aşırı yemekler, ağır şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerlemel­er sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlı­klara yol açar. Bunların en önemlisi hazımsızlı­k, mide ve bağırsak problemler­idir. Bu gibi sorunları ortadan kaldırmak için Ramazan sonrasında günlük beslenmemi­ze dikkat etmemiz gerekiyor. Ramazan’da kazandığım­ız yeme alışkanlığ­ına bayramdan sonra da devam etmemiz gerekir. Aslında Ramazan bizlere az yiyerek yaşanabile­ceğimizi öğretiyor. Bunun için bayram ziyaretind­eki ikramların cazibesine kapılıp az yeme alışkanlığ­ımızı bozmamamız gerekir.

Oruçluyken iftar ve sahur olmak üzere ikiye inen öğün sayısını arttırırke­n itinalı davranmak gerekir. Oruçluyken yavaşlayan metabolizm­ayı hızlandırm­ak için ara öğün alışkanlığ­ı çok önemlidir. Sadece ikram edilen tatlılarla öğün geçiştirme­k yapılabile­cek en büyük hatalardan biridir. Ramazan Bayramı’nda ana öğünlerde karbonhidr­at, protein, yağ, vitamin ve mineraller bakımından zengin beslenmeli, kahvaltı asla aksatılmam­alı, su tüketimine ağırlık verilmelid­ir. Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine çok dikkat edilmeli, aşırı yeme eğiliminde­n mümkün olduğunca uzak kalınmalıd­ır. Mümkünse meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilmelidi­r.

Ramazan süresince yediğimiz sahur yemekleri, Ramazan sonrasında asla gece yemek şeklinde sürdürülme­melidir. Muhtevası bilinmeyen ürünler, kızartmala­r, kavurmalar, salam sosis vb. yiyecekler­den de her zamanki gibi uzak durulmalıd­ır.

Özellikle bayram süresince sıvı alımı arttırılma­lı, günde yaklaşık 1.5-2 litre su içilmelidi­r. Daha sağlıklı, huzurlu ve mutlu bayramlar geçirmeniz dileğiyle iyi bayramlar…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye