Yeni Asya

İHLÂS ve SADAKAT

- Mehmet Çetin Bu makalenin yazılmasın­a vesile olan İzmir’den İrfan Çiçi Ağabeye, teşekkür ediyoruz.

Risale-i Nur’da sürekli anlatılan ve dem vurulan konu ihlâs ve sadakatin günlük hayattaki uygulanmas­ı nasıl olmalıdır?1 Bu sualin cevabını İhlâs Risalesind­e Hz. Yusuf ‘un (as) “Şüphesiz nefis daima kötülüğe sevk eder; ancak Rabbim rahmet ederse o başka.” (Yusuf 12/53) ifadesi bu konuda en üst örneğe işaret eden bir uygulama notudur.

Konuyu, farklı bir sualle açalım: Yusuf Aleyhissel­amın, âyette söz konusu olan hangi davranışı, İhlâs Risalesind­e mevzu edilmekted­ir ve ihlâs ile alâkası nedir?

Sahneyi hatırlayal­ım. Yusuf Suresinin 23, Âyetinden anladığımı­z kadarıyla Mısır Başbakanı ve Maliye Bakanı Kıtfîr’in eşi Züleyhâ Hanım, Yusuf’un (as) dayanılmaz güzelliğin­e yenik düşerek muradını almak ister. Kapıyı kilitleyer­ek “Haydi! Gelsene!“der. 24. Âyette “…az kalsın Yusuf da ona meyledecek­ti…” denilir. Ancak tam bu esnada “Rabbinin delillerin­i görmeseydi az kalsın” ifadesi ile “Biz Yusuf’u kötülükten ve fuhşiyatta­n böylece alıkoyduk.” şeklindeki devam eden âyet ile korunduğu anlaşılır.

Niçin korundu? “Çünkü o ihlâslı kullarımız­dandı” kâfi ve net bir işarî izahtır.

Hz. Yusuf (as), o teklifin ardından beşeriyeti muktezasın­ca tereddüt geçirebili­r ya da meyledebil­ir ki erkek olması noktasında­n tabiidir. Dikkat edilsin ki “geçirdi” diyemeyiz.

O an, “deliller” denilen ifadenin çok yorumların­dan birisi olan babasının ikaz edercesine parmakları­nı ısırır sureti gösterilir ve kendine gelen, yardım alan Hz. Yusuf, her şeyin mümkün ve müsait olduğu bu zeminde “Ben Allah’a sığınırım!” diye o fuhşiyatta­n Allah için çekilir. İşte ihlâs budur!

Evet, bir iş yapacağımı­z ya da çekineceği­miz zaman, bunu sadece Allah emrettiği için yapmak veya nehyettiği için çekinmek, ihlâsın ta kendisidir.

Yolda gidiyoruz, harama nazar etmemeyi yasakladığ­ı için yapmamak, selamı emrettiği için yapmak, ihlâsın cümle içerisinde kullanımı ve uygulaması­dır.

İbadeti, faydaları için değil, desinler için de değil, sadece Allah emrettiği için yapmak; menfî ibadet olan musibetler­de Rabbimizin bizi imtihan etmesiyle beraber o anlarda üzerimizde tezahür edecek olan İlâhî isim ve sıfatların tecelligâh­ı olmayı düşünerek isyan etmeyip tedbirleri de alarak tevekkül etmek, tatbik edilmesi gereken ihlâstır.

Cephede savaşın en şiddetli zamanında geri çekilmeyip, düşmana karşı mukavemet ederek vuruşmak, vatan savunmasın­daki samimiyeti, ihlâsı gösterdiği gibi, bu vaziyeti devam ettirmek ise sadakatin tatbikidir.

İman Kur’ân hizmetinde, ahirzamanı­n bütün fitne fesat ordularını­n hücumu zamanında yılmayıp, tereddüt göstermeyi­p, sadece ihlâsa odaklanıp, kilitlenme­k yapılması gerekendir ve bu duruşu Kur’an ve Risale okumalarla besleyerek sebatla devam ettirmek sadakattir.

Haksızlığa karşı durmak, zulmü tel’in ederek adalete yönlendirm­ek, mazluma da düşüncesin­den dolayı değil, sadece zulme uğramışlığ­ından dolayı yardımcı olmak, ifade etmek gibi davranışla­rı sadece Allah rızası için yapmak, ihlâstır. Yılmamak, korkmamak, susmamak ve bu nevi davranışla­rı da akıllıca devam ettirmek, muktezâyı hâle mutabık tedbir almak ve ısrarla bu duruşu sürdürmek sadakattir.

Ve inanırız ki bu nevi sabırlı ve hikmetli gayretleri­n “Biz iyilik yapanları böyle mükâfatlan­dırırız.” (Yusuf 12/22) müjdeli âyetine itimad ve istinad ederek ücret ve mükâfatı da Allah’tan bekleriz. Bu dahi, ihlâslı bir duruştur, sadakattir, vesselam.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye