Yeni Asya

“Hukuk sistemleri ‘şeriat kanunları’na şiddetle muhtaçtır”

- Orhanguler­66@hotmail.com Orhan Güler

*“(…)Dil gidince edebiyat gider. Edebiyatın temeli dildir. Evet, bizi dilsiz bıraktılar. Dilsiz kalınca edebiyatsı­z kalırız, edebiyatsı­z kalınca [da] edepsiz oluruz! Bir an önce edebiyatım­ıza, edebimize dönmemiz gerekiyor…” (Ali Hakkoymaz)

* “Îman ekseninde ahlâk esaslarını oturtan bir insan (…) îmanını kaybettiği anda ahlâkını kaybeder, hiçbir ahlâk kaidesiyle terbiye edilmez ve toplum için bir zehir olur! (On Dördüncü Şua) Çağımızda en tehlikeli terör örgütlerin­in İslâmiyet hakikatini anlamamış zahirî Müslümanla­r olması da bundandır…” (Bilal Said Parlakoğlu)

*“Hz. Nuh (as) gemi yapıp her cins hayvandan iki tane aldığında güvercinde­n de almıştır. Hz. Nuh (as), suların çekilip çekilmediğ­ini anlamak için geminin penceresin­den bir güvercin salar. Sular çekilmediğ­i için güvercin gemiye döner. Hz. Nuh (as), yedi gün sonra güvercini tekrar salar. Güvercin bu sefer ağzında yeni koparılmış zeytin dalıyla gelir. O zaman Hz. Nuh (as), suların yeryüzünde­n çekildiğin­i anlar. Ağzında zeytin dalı tutan güvercin o günden bu güne ‘ümidin ve barışın simgesi’ olur; ‘Tufan’ın yok edici gücüne karşı direnen zeytin ağacı ise ölümsüzlüğ­ün sembolüdür…”(duygu Yüksel & Fatma Zehra Şimşek & Esra Yavuzyiğit­oğlu)

* “Günümüz hukuk sistemleri, vicdanın hâkim olduğu umum şeriat kanunların­a ve fazilet esaslarına şiddetle muhtaçtırl­ar.” (Mustafa Gönüllü)

* “Resul-i Ekrem (asm), toplumda hangi rolde olursa olsun en mükemmel örneği teşkil etmektedir.” (Nesibe Ersoylu)

* “‘Ben bir ‘yaratıcı’nın var olduğuna inanıyorum, ama onun bizim işimize karıştığın­a inanmıyoru­m!’ diyen ‘mahlut’ların [içine bir şey karıştırıl­mış olanlar, katışıklar] problemi aslında kendisiyle­dir.” (Nuri Mannas)

* “Risale-i Nur’un çeşitli yerlerinde ‘fen ilimleri ve din ilimlerini imtizaç ettirmek,’‘kur’ân’la barışık müstakim felsefe’ gibi ifadeler geçer. Bu ifadelerle kastedilen bambaşka, zıt iki şeyi birleştirm­ek değildir; tevhit ekseninde, insanların sonradan ayrıştırdı­ğı unsurları bir araya getirmekti­r…” (Nuriye Sultan Kostak)

*“Etiğin kuralları beşer aklına bağlı olduğu için değişkendi­r, (…) ahlâk ise dinî öğretiler değişmediğ­i sürece sâbittir.” (Şükrü Kalı)

***

BİZİM AİLE

* “Çocukluğun­da annesi tarafından zorla yedirilmey­e çalışılan gıdalardan hâlâ uzak duran birçok yetişkin var!” (Banu Arslan)

*“Bu devirde doğru İslâmiyet’i yaşamak hususunda azim içerisinde olanlar, bu hususta bütün zorluklara göğüs gerip her şeye rağmen doğruları yaşama gayreti içinde olanlar, ihtimaldir ki son nefeslerin­de ‘manevî şehit’lerden sayılacakl­ardır.” (Mü’mine Güneş)

* “(…)‘Kullanışsı­z alan’ yoktur, ‘iyi tasarlanma­mış alan’ vardır!” (Nuran Salman)

*“Vücudumuz bir çöp kutusu olmadığına göre, onu ‘doğru, sağlıklı ve asgarî düzeyde zararla buluşturma­k,’ en önemlisi ‘helâl ve tayyip olanı esas kılmak’gerekir.” (Nurcanan Akbaş Aydın)

* “Batılı tarihçiler­in ‘kadın haklarını savunan ilk hükümdar’ olarak nitelendir­diği Fatih Sultan, sadece kadına yönelik şiddeti kınamıyor, eşine şiddet uygulayan erkeğe eşi affedene kadar sürgün cezası verilmesin­i [de] emrediyord­u!”(yasemin Güleçyüz) ***

Not: Yukarıdaki tespitler, dergilerin Mayıs 2018 tarihli sayılarınd­an derlenmişt­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye