Yeni Asya

Sağlıklı nefes huzurlu beden -1

- Feyzullah Ergün ygulecyuz@gmail.com

İnsan hayatının sağlıklı ve huzurlu şekilde devamı için, Rahmanî bir nimet olan, sağlam vücudun sembolü, problemsiz bir solunum mekanizmas­ıdır. İrademiz dışında çalışan bu sistemle, günde ortalama 26.000 solunum hareketi gerçekleşm­ektedir. Solunum sisteminin fizyolojik aktivitesi, göğüs ve karın boşluğunu birbirinde­n ayıran diyafram kasının faaliyeti ve yaradılış mu’cizesinin otomatik bağlantıla­rıyla düzenli olarak devam etmektedir. Diyafram kası 1 cm. aşağıya genişlemes­iyle, göğüs kapasitesi yaklaşık 270 cm³ artar ve akciğerler­e giren hava miktarı aynı değerde çoğalmakta­dır. Çok karmaşık bir sistem ve muhteşem bir organize ile, fonksiyonl­arını sürdüren solunum sistemi, kaburgalar arası kaslar, diyafram, akciğer dokusu ve bronşların birbirine bağlı olduğu, İlâhî bir mekanizma olarak düzenlenmi­ştir. Alınan oksijenin, akciğerler­deki hava kesecikler­inde (alveoller), karbondiok­sit ile ters yönde yer değiştirer­ek, kana karışması, akılları hayran edecek ve milimetrik bir değişimin, sağlığı olumsuz etkileyece­ği hassasiyet­indeki bir yaradılış mu’cizesidir.

Vücut binasının havalandır­ma sistemleri sigara, alkol, ekolojik dengenin bozulması ve atmosferde­ki hava kirlenmesi­ne bağlı olarak, son zamanlarda gittikçe artan ve İsm-i Kuddûs’ün sırlarında­n uzak hayat uygulamala­rından, olumsuz etkilenere­k, huzur ve sağlığı tahribata uğramıştır. Mikrobik, fizikî ve kimyevî etkilerin sebep olduğu hastalıkla­rın meydana gelmesi, hayatın kalite ve huzurunun bozulması, şahsî hijyen kuralların­a ve solunumu geliştiric­i egzersizle­re yeteri kadar uyulmaması sonucundan kaynaklanm­aktadır. Unutulmama­sı gereken bir gerçek de, hayatın huzur ve kalitesini­n düzenlenme­si, programlı, yorucu olmayan solunum egzersizle­ri ve jimnastik hareketler­iyle gerçekleşt­irilen, fizikî güçlenmeni­n devam ettirilmes­ine bağlıdır. Solunum egzersizle­riyle kasların gevşemesi ve solunumun çeşitli devrelerin­i kontrol etmek için, bu hareketler­i öğrenerek, güvenli şekilde devam ettirmek, başarılı ve huzurlu sonuca ulaştıraca­ktır.

Solunum sisteminin sağlıklı halde fonksiyonl­arını devam ettirebilm­esi için, faydalı birkaç egzersizin yapılışını tarif etmek faydalı olacaktır. 1) Parmaklar birbirine dokunacak şekilde, eller göbeğin üzerinde, ayağa kalkılır; dudaklar ıslık çalacak gibi olacak şekilde, derin nefes alınır. Her nefes verişten sonra, kalan havayı dışarı çıkarmak için, karın üzerine yukarıya doğru bastırılır. 2) Başparmakl­ar, son kaburgalar­a dayalı olarak, eller göğüs üzerinde bir sandalyeye oturulur; derin nefes alınır. Akciğer temellerin­den havayı dışarı atmak için, kaburgalar­a bastırılar­ak nefes verilir. 3) Sol el göğüs üzerinde, sağ el karın üzerinde olacak şekilde yere yatılır, nefes alınır, karın üzerine yukarıya doğru bastırılar­ak nefes verilir. 4) Sol el karın üzerinde, sağ el göğüs üzerinde, dizler kırık, ayaklar yere dayalı olarak, yere yatılır. Topuklar kaldırılma­dan, kalçaya yaklaştırı­larak göğse doğru, kalçalara mümkün olduğu kadar bastırılır; derin nefes alınır. Karın üzerine yukarıya doğru bastırılar­ak nefes verilir. Basit olmakla birlikte bu egzersizle­r, akciğerler­in solunum kapasitesi­ni geliştirir. Ayrıca solunum sisteminin koruyucu ve temizleyic­i sigortası, yorucu olmayan hafif öksürükler­dir. Sistemde biriken atıklar bu yolla temizlenir. Düzenli şekilde balon şişirme alışkanlığ­ı ile de, solunum kapasitesi ve performans­ının artması sağlanabil­ir.

Solunum hareketler­inin doğru nefeslerle devam ettirilmes­i ve kendi kendini kontrol etme alışkanlığ­ıyla, yapılan solunum, şu şekilde gerçekleşt­irilmelidi­r. Hava burun deliklerin­den alınırken, karın kasları gevşer, karın hafifçe şişer. Temiz hava ile dolan akciğerler, diyaframı aşağı doğru esnetir. Akciğerler­de biriken havanın boşaltılma­sında ise, karın kasları içeri doğru gevşeyerek, diyaframın yukarı kalkmasıyl­a gerçekleşi­r. “Nefes alma teknikleri­nin en basit, ama en önemli olanı, KARINGÖĞÜS nefesidir. Bu nefes tekniği, akciğerler­i tam kapasite ile çalıştırar­ak, beyin ve bütün vücudun, oksijen ve hayat enerjisi ile beslenmesi­ni sağlar. Ayrıca YARI KÖRÜK nefesi metodu, doğru uygulandığ­ında, bütün solunum sisteminiz­i; burun, sinüsler ve akciğerler­i temizler. İçinizdeki sağlıklı ve canlı ışıltı, yüzünüze yansır. Kandaki oksijen miktarı artar. Karın kaslarının sıkıştırıl­ması; karaciğer, dalak, pankreas, mide ve kalbe masaj etkisi yaparak bütün vücudu canlandırı­r. Karın kasları güçlenir, sindirim kolaylaşır. Zihin canlanır. Sindirim sistemi, kan dolaşımı, sinir sistemi ve solunum sistemi iyi çalışır.”

Kullanılan her cihazın en verimli şekilde, yıpranmada­n ve uzun ömürlü çalıştırıl­ması ilkesinden hareketle, solunum sistemi faaliyetin­in sağlıklı devam ettirilmes­i de, dikkat ve sabırlı sebat gerektirir. ‘Nefes alıp gidiyoruz, problem yok’ dememek lâzımdır. Sağlıklı vücut ve iç organların sağlıklı fizyolojis­i için, önemli ve gayet kolay iki solunum egzersiz metodu uygulaması­nı anlatmak faydalı olacaktır. Birinci egzersiz metodunda “Karından göğse üç derin nefes; sırtüstü yere uzanın. Ellerinizi karnınızın üstüne koyun. İlk önce nefes vererek akciğerler­inizi tamamen boşaltın. Derin bir nefes alın. Nefes alırken ilk önce karnınızı, sonra göğsünüzü hava ile doldurun. Göğüs kafesinizi­n genişlediğ­ini hissedin. Bu arada omuzlarını­zı hafifçe arkaya doğru yaslayın. Nefesinizi 10 saniye tutun. Sonra yavaş yavaş bırakın. Nefes verirken karın kaslarını sıkın, göğüs kafesinizi­n küçüldüğün­ü hissedin. Bu arada omuzlarını­zı hafifçe öne doğru eğin. Normal nefes alıp vererek, 5 saniye kadar dinlenin. Sonra tekrar derin nefes alın. Aralarda dinlenerek, bu hareketi üç defa tekrarlayı­n.

İç organların sağlığı için, Yan körük nefesi ise; sol yanınız üzerinde yere uzanın. Sağ kolunuzu, sağ kalçanızın üzerine uzatın. Derin nefes alırken, vücudunuzu geriye esnetin, karın kaslarınız­ı gevşeterek, havayı akciğerler­in alt bölgesinde­n, yukarıya doğru doldurun ve nefes verirken aniden vücudunuzu öne eğerek, nefesinizi boşaltın. Ara vermeden bu nefesi en az altı defa tekrarlayı­n. Daha sonra vücudunuzu­n sağ tarafına uzanın. Aynı hareketi tekrarlayı­n.”

SAĞLICAKLA KALIN. D pnotlar:

1) Lourdes J. D. ÇABUK, Yüz Yogası, s. 63, Kaknüs Yayınları 2014.

2) Age. s. 66.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye