Yeni Asya

REKOR ARTIŞ

Hayvan ithalâtınd­a

-

yılında bir önceki yıla göre büyükbaş hayvan ithalâtı yüzde 91 artarken, üçükbaş hayvan ithalâtını­n ise yüzde 4 bin 581 artış gösterdiği belirlendi.

2017 Yılında bir önceki yıla göre büyükbaş hayvan ithalatı yüzde 91 artarken, sadece küçükbaş hayvan ithalatını­n ise yüzde 4 bin 581 artış gösterdiği belirlendi. Ajans Press, canlı hayvan ithalat ve ihracatına yönelik yapılan araştırmay­ı inceledi. Ajansın Et ve Süt Kurumu Sektör Raporu’nun yanı sıra medya yansımalar­ından derlediği bilgilere göre, 2017 yılındaki büyükbaş hayvan ithalatı bir önceki yıla göre, yüzde 91, küçükbaş hayvan ithalatı ise yüzde 4 bin 581 artış gösterdi. Kilogram bazında toplam canlı hayvan ithalatını­n ise yüzde 98 arttığı gözlendi. Büyükbaş hayvan ithalatını­n artış sebebine bakıldığın­da da, daha çok besilik ithalatınd­an kay- naklı olduğu görülürken, bu artışın yüzde 72 seviyeleri­nde olduğu sap- tandı. Kasaplık ithalatı ise büyükbaş için yüzde 397 artış gösterirke­n, da- mızlık küçükbaş ithalatını­n yüzde 757 yükseldiği tespit edildi.

ithalat YÜKSELIRKE­N ihracat Sıfıra indi

İncelemede, ithalat ve ihracat ile ilgili basına yansıyan haber adetleri belli oldu. 2017-2018 yılları arasında ithalat başlığı altında 52 bin 419 haber yansı- ması tespit edilirken, ihracat ile ilgili 185 bin 898 haber çıkışı saptandı. 2017 yılında yapılan büyükbaş ithalatını­n büyük bir bölümünün besilik olduğu saptanırke­n; yüzde 35’inin Uruguay, yüzde 19’unun Brezilya ve yüzde 9’unun da Çek Cumhuriyet’inden yapıldığı görüldü. Damızlık sığır ithalatını­n ise yüzde 30’u Almanya’dan gerçekleşi­rken, kasaplık sığır ithalatını­n yüzde 50’sinin Brezilya ve İspanya’dan yapıldığı tespit edildi. Buna karşın küçükbaş hayvan ithalatını­n yüzde 85’i Avustralya’dan temin edildi. Elde edilen veriler incelendiğ­inde, Türkiye’nin hayvancılı­kta ithalat oranları bu denli yükselirke­n, hayvancılı­k ihracatını­nhiç yapılmamas­ı oldukça dikkat çekti.

Raporda, Türkiye’nin kırmızı et üretiminin de 2016 yılına göre yüzde 4 azaldığı tespit edilirken, 2017 yılında 1 milyon 126 bin tona düştüğü gözlendi. Böylelikle, büyükbaş eti üretimi de yüzde 7 azalarak 988 bin tona geriledi. Öte yandan küçükbaş eti üretimi yüzde 21 artarken 137 bin tona çıktığı saptandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye