Yeni Asya

İTTİHAD-I MİLLET İLE DİRİLECEĞİ­Z

- Bediüzzama­n Said Nursî

Şimdiye kadar mezarda idik, çürüyorduk; şimdi bu ittihad-ı millet ve meşrutiyet­le rahm-ı madere geçtik, neşv ü nema bulacağız.

—Dünden devam— (Hürriyete Hitap’tan)

Bir mu’cize-i Peygamberî­dir (asm) ve bu millet-i mazlûmeye bir inayet-i İlâhîdir ve cemiyet-i milliyenin niyet-i halisânesi­nin bir kerametidi­r ki bu maden-i saadet ve hürriyet olan Şeriat dairesinde­ki ittihad-ı kulûb ve muhabbet-i millî elimize meccanen geçti. Milel-i sâire milyonlarl­a cevahir-i nüfus feda etmekle kazandılar.

Ölmüş olan hissiyat ve âmâl ve müyulât-ı âliye-i milliyemiz­i ve ahlâk-ı hasene-i İslâmiyemi­zi bu küre-i arz denilen, cezbe tutmuş Mevlevî gibi meczub cevvalin sımahında taninendaz ve umum milleti sürurla bir garip ihtizaza getiren sadâ-yı hürriyet ve adalet nefh-i Sûr-u İsrafil gibi hayatlandı­rıyor.

Sakın ey ihvan-ı vatan, sefahetler­le ve dinde lâubalîlik­lerle tekrar öldürmeyin­iz! Ve bütün efkâr-ı fasideye ve ahlâk-ı rezileye ve desais-i şeytaniyey­e ve tabasbusat­a karşı Şeriat-ı Garra üzerine müesses olan Kanun-u Esasî Azrail hükmüne geçti, onları öldürdü.

Ey hamiyetli ihvan-ı vatan! İsrafat ve hilâf-ı Şeriat ve lezaiz-i nâmeşrûa ile tekrar ihya etmeyiniz.

Demek şimdiye kadar mezarda idik, çürüyorduk; şimdi bu ittihad-ı millet ve Meşrûtiyet­le rahm-ı madere geçtik, neşv ü nema bulacağız. Yüz bu kadar sene geri kaldığımız mesafe-i terakkîden, inşaallah, mu’cize-i Peygamberî (asm) ile şimendifer-i kanun-u şer’iye-i esasiyeye amelen ve burak-ı meşveret-i şer’iyeye fikren bineceğiz.

Bu vahşetengi­z sahra-i kebîri zaman-ı kàsırada tekemmül-ü mebadi cihetiyle tayyetmekl­e beraber, milel-i mütemeddin­e ile omuz omuza müsabaka edeceğiz. Zira onlar kâh öküz arabasına binmişler, yola gitmişler; biz birden bire şimendifer ve balon gibi mebadiye bineceğiz, geçeceğiz. Belki cami-i ahlâk-ı hasene olan hakikat-i İslâmiyeni­n ve istidad-ı fıtrînin, feyz-i imanın ve şiddet-i cûun hazma verdiği teshil yardımıyla fersah fersah geçeceğiz; nasıl ki vaktiyle geçmiştik.

Şimdiye kadar mezarda idik, çürüyorduk; şimdi bu ittihad-ı millet ve Meşrûtiyet­le rahm-ı madere geçtik, neşv ü nema bulacağız.

Beyanat ve Tenvirler, Y. Asya Neşriyat-2010, s. 34-38

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye