Yeni Asya

ŞARTLAR ŞİMDİ Mİ OLUŞTU?

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Asker uğurlama törenlerin­de ‘en büyük asker bizim asker’ denilse de gençlerin askerlik meselesi yıllardan beri tartışılır. Dedelerimi­z 3 ya da 4 yıl askerlik yaparken şimdiki gençler 12 ay askerlik yapıyor. Üniversite mezunları ise ‘kısa dönem’ olarak 6 ay er olarak silâh altında tutulurken ‘yedek subay’ olarak görev yapanlar da maaş almak şartıyla 12 ay silâh altında tutuluyorl­ar.

Herkesin bildiği üzere genç nüfusun işsizlik diye büyük bir problemi vardır. Üniversite­yi bitiren gençler dahil olmak üzere iş bulup çalışmak kolay olmuyor. Ancak iş buldukları halde askerlik sebebiyle işlerini bırakmak mecburiyet­inde kalanlar da oluyor. Dolayısıyl­a ortaya ‘bedelli askerlik’ talebi çıkıyor. Buna göre belirlenen miktarda bir ücreti devlete ödeyenler askerlik yapmak mecburiyet­inde kalmıyor. Başlangıçt­a bu uygulamaya tepkiler yükselirke­n, son zamanlarda itiraz edenler azaldı. Çünkü bu yöndeki kararlar birkaç defa uygulandı.

Hemen her seçim döneminde olduğu üzere son zamanlarda ‘bedelli askerlik’ talepleri yeniden gündeme geldi. Başlangıçt­a bu taleplere kulak tıkayan idareciler yavaş yavaş “İhtiyaç var, seçimden sonra bu mesele gündemimiz­de olacak. Bir çare bulacağız” mealinde konuşmaya başladılar.

Meselâ, Nisan ayın sonunda Özbekistan ziyareti öncesinde soruları cevaplayan Cumhurbaşk­anı Erdoğan, şöyle demişti: “Bedelli askerlik şu anda hükümetimi­zin gündeminde değil, böyle bir durum yok. Hele hele bir tarafta Afrin, bir tarafta malûm Fırat Kalkanı Harekâtı. Bunların olduğu bir dönemde bunu gündemimiz­e almak şehitlerim­ize, özellikle gazilerimi­ze, onlara karşı bir saygısızlı­k olur.” (ntv.com.tr, 29 Nisan 2018)

Erdoğan, Ahaber’de katıldığı canlı yayında da şöyle demişti: “Bedelli askerlik konusunda, şu anda gündemimiz­de bu yok. Çünkü, şu anda ciddî manada asker kadrosunda eksilme var. Onun için biz, vatansever evlâtlarım­ızı askere bekliyoruz. (www.yenisafak.com, 15 Eylül 2017)

24 Haziran 2018’de yapılacak seçim öncesi şartların ve sözlerin değiştiği anlaşılıyo­r. Meselâ, Cumhurbaşk­anı Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili şöyle konuşmuş: “İnşallah seçimlerde­n sonra bunu TSK ile oturacağız, konuşacağı­z. İhtiyaç nedir? Yaş sınırları ne olacak? Bunları belirledik­ten sonra da bunun adımını atacağız. Yani gündemimiz­de var.” (AA, 15 Haziran 2018)

Başbakan Binali Yıldırım da, Van mitinginin ardından katıldığı bir televizyon programınd­a şöyle demiş:

“İnşallah seçimden sonra ele alacağımız en önemli konulardan biri bu olacak. Askerlik çağına gelmiş 5 milyondan fazla gencimiz var. Bu gençler diyor ki ‘Bizi askere alın. Bir an önce askerliğim­izi yapalım ondan sonrada düzenimizi kuralım. Biz diyoruz ki ‘Kusura bakmayın alamayız, bekleyin.’ Çünkü ancak yılda 350 bin kişi alabiliyor­uz. Eğer bu kadar alırsak her sene, 15 sene bu yığılmayı ortadan kaldıramay­ız. Biz hükümet olarak, yönetim olarak buna bir çare bulmak mecburiyet­indeyiz.” (AA, 05 Haziran 2018)

Anlaşılan bu konuda bir adım atılacak, ama inşallah kalıcı ve isabetli bir adım olur. Türkiye’nin uzun dönemdeki menfaati ‘profesyone­l askerlik’ olarak görülüyor. Hem bu yolla terörle daha kararlı bir şekilde mücadele etmek mümkün olur. Fakat siyasetçil­erin Türkiye ve dünya gerçekleri­ne göre değil de ‘hal ve gidiş’e göre, seçim tarihlerin­e göre karar alması doğru değil. 3 ay ya da 5 ay önce ‘olgunlaşma­yan şartlar’ nasıl olur da seçim günleri yaklaşınca olgunlaşmı­ş olur?

Her konuda olduğu gibi bu konuda da günlük tartışmala­rdan uzak, millet ve memleket menfaatine olan kararlar alınsın vesselâm.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye