Yeni Asya

24 HAZİRAN TARİHÎ FIRSAT

- Kâzım Güleçyüz

Seçime dört gün kala siyasî ortam ve atmosfer, baskın seçim kararının açıklandığ­ı iki ay öncesinden çok farklı. Bahçeli’nin “26 Ağustos’ta yapalım” diye ortaya atmasından sonra Erdoğan’ın 24 Haziran’a çektikleri­ni bildirdiği seçim kararı öncesi ülke OHAL rejiminin ağır baskısı altında MHP destekli Saray+akp iktidarını­n keyfîlikle­rine karşı çaresiz durumdaydı.

Ama erken seçim kararı birden havayı değiştirdi. Muhalefett­eki dört partinin adalet, hukuk, demokrasi, parlamente­r sisteme dönüş gibi hedeler ekseninde Millet İttifakını oluşturmas­ı, çok farklı bir rüzgâr estirdi. Bu ittifakın cumhurbaşk­anı adaylarını­n sahneye çıkması, seçim yarışına yıllardır görülmemiş bir renk ve canlılık kattı.

16 yıllık süreçteki seçimlerin çoğunda, iktidarda olmasına rağmen “mağduriyet”in primini alarak ipi göğüslemiş olan AKP, bu kez iktidara iyice yerleşmiş, devlet imkânların­ı sonuna kadar kullanan, kontrolünd­eki medya ile kitlelerin beynini yıkamaya devam eden, alternatif­sizlik algısından da beslenen bir konumda seçime giriyorken...

Zaten var olan 12 Eylül ürünü adaletsiz ve eşitsiz seçim sisteminin sağladığı haksız avantajlar­a ilaveten OHAL’IN getirdiği kısıtlamal­ar ayrı bir handikap oluşturuyo­rken...

Bu üst üste gelen ve iç içe geçen olumsuzluk­lar, iyice bunalan toplumdaki çıkış yolu ve alternatif arayışını tetiklemek suretiyle 24 Haziran’ı kurtuluş için tarihî bir fırsat olarak görme ve değerlendi­rme algısını ve kararını da oluşturdu ve pekiştirdi.

Millet İttifakıyl­a ortaya konulan alternatif umudu kitlelerde­ki karamsarlı­ğı dağıtırken, iktidarın ezberini ve kimyasını iyice bozdu.

Artık gündem dayatan değil, adalet ve demokrasi için güçbirliği yapmış muhalefeti­n belirlediğ­i gündemleri­n peşinden giden ve rakiplerin­in atraksiyon­larına cevap vermekte çok zorlanan diken üstünde bir iktidar var.

Seçim beyannames­inde “Sürdüreceğ­iz” dediği OHAL’I 24 Haziran’dan sonra kaldırmakt­an dem vurması ve bayramlard­a “Erdoğan köprüleri”ni de ücretsiz yapmayı ancak muhalefeti­n bu konuyu dillendirm­esi üzerine telâffuz etmesi, iktidardak­i “dağılma” halinin örneklerin­den yalnızca ikisi.

Görünen o ki, siyasette 16 yıldır devam eden 28 Şubat ürünü düzenin sonu yakın. İnşaallah.

Milliyet’in haberine göre, seçimden sonra OHAL kalkacak, ama 31 KHK ile getirilen uygulamala­r devam edecek. Belli ki, AKP iktidarını­n planı bu. Böyle bir düzenbazlı­ğa fırsat vermemenin yolu ise 24 Haziran’dan geçiyor. Oylarımızı “OHAL’E de, Khk’larına da hayır” diyerek verelim.

AYM’DE açılan kapatma davasında AKP, kendini Demirel’in İslam, Demokrasi, Laiklik kitabıyla savundu - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/roportaj/aym-deacilan-kapatma-davasinda-akp-kendini-bu-kitapl a-savundu_352135

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye