Yeni Asya

GAZZE SAVAŞIN EŞİĞİNDE

Birleşmiş milletler (Bm) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Artan olaylar dolayısıyl­a Abluka Altındaki Gazze’nin Savaşın eşiğinde olduğu uyarısında Bulundu.

-

bm

Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’ne dün gönderdiği raporda, Gazze’deki durumun ciddiyetin­e dikkati çekerek taralara olası bir savaşın önlenmesi için 2014’te varılan ateşkese uyma çağrısı yaptı.

İsrail ordusunun 30 Mart’ta Gazze’de başlayan “Büyük Dönüş Yürüyüşü” gösteriler­ine katılan Filistinli­lere karşı gerçek mermi kullanması­nın kendisini şok ettiğini belirten Guterres, İsrail’in uluslarara­sı insan hakları kuralların­a bağlı kalarak sivillerin korunmasın­dan sorumlu olduğunu vurguladı.

Gazetecile­rin ve sağlık çalışanlar­ının ölüm korkusu taşımadan görevlerin­i yapmaların­a izin verilmesi gerektiğin­i kaydeden Guterres, raporda “Gösteriler sırasında çocukların yanı sıra gazeteci ve sağlık çalışanı oldukları açıkça belli olan kişilerin güvenlik güçleri tarafından öldürülmes­i kabul edilemez” ifadelerin­i kullandı. Son olayların ardından Gazze’deki durumun tehlikeli ve kırılgan bir hal aldığına işaret eden BM Genel Sekreteri Guterres, “Bu durum Gazze’nin savaşın eşiğine ne kadar yakın olunduğuna dair bize bir uyarıdır” ifadesini kullanarak, taraları 2014’teki İsrail saldırılar­ının ardından varılan ateşkese uymaya çağırdı.

‘İKİ Devletlİ Çözümden BAŞKA Alternatİf yok’

Filistin meselesini­n çözümünün Kudüs’ün İsrail ile Filistin’in başşehri olması ve iki ülke halkının barış içerisinde yan yana yaşamasınd­an geçtiğini belirten Guterres, iki devletli çözümden başka uygulanabi­lir alternatif­in olmadığı vurgusu yaptı. Guterres raporunda ayrıca İsrail’in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, Aralık 2017’de çıkardığı, “yasadışı Yahudi yerleşimle­re son vermesini isteyen” karara uymadığını kaydetti. İsrail’in yasadışı Yahudi yerleşim yerleri inşa etmeye devam ettiğini belirten Guterres, “İsrail’in yerleşim faaliyetle­ri hız kesmeden devam ediyor. Bu da uygulanabi­lir bir Filistin devleti kurma umutlarını baltalıyor.” ifadelerin­i kullandı. Gazze sınırında 30 Mart’tan bu yana devam eden barışçıl “Büyük Dönüş Yürüyüşü” gösteriler­inde 130’dan fazla Filistinli İsrail askerlerin­in saldırılar­ı sonucu öldü, 14 binden fazla Filistinli yaralandı.

 ??  ??
 ??  ?? Birleşmiş Milletler
Genel Sekreteri
Antonio Guterres
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye