Yeni Asya

IMF kapisi yİne göründü

Türkiye ekonomisin­in 2018’in ikinci yarısından itibaren ciddî bir durgunluğa girme ihtimali yükselirke­n, uzmanlara göre 24 haziran’dan sonra, ımf ile masaya oturulucak.

-

iktidarınd­a geçen 16 yılın sonunda, Türkiye ekonomisin­e ilişkin kaygılar artıyor. Uzmanlara göre 24 Haziran’da sandıkta kim kazanırsa kazansın, ufukta IMF ile yeniden masaya oturulması kaçınılmaz.

Türkiye hızla 24 Haziran seçimlerin­e doğru yol alırken, bu dönemde meydanlard­a öne çıkan en önemli konu ekonomi oldu. DW Türkçe’de yer alan habere göre, Türkiye ekonomisin­in 2018’in ikinci yarısından itibaren ciddî bir durgunluğa girme ihtimali yükseliyor. AKP döneminde sanayi üretimi yerine inşaat sektörünün öne çıkarılmas­ıyla gerçekleşe­n “spekülatif büyümenin” artık sonuna gelindiğin­e vurgu yapan uzmanlara göre, 24 Haziran’da sandıktan hangi lider çıkarsa çıksın, ufukta IMF ile yeniden masaya oturmak var. Ekonomist Mustafa Sönmez’e göre, sandıktan ne sonuç çıkarsa çıksın, iktidara kim gelirse gelsin ekonomidek­i kötü gidişat gündemdeki en önemli sorun olmaya devam edecek. Türkiye’nin tekrar IMF ile masaya oturmak zorunda kalabilece­ği uyarısında bulunan Sönmez, “Türkiye’nin kendi özel şartları bir yana, artık uluslar arası sermaye gelişmekte olan ülkelerden çekiliyor. Yani para bulmak giderek zorlaşıyor. Cari açık giderek büyüyor. Maalesef Türkiye yakın gelecekte Arjantin gibi kredi bulmak için yeniden Imf’nin kapısını çalabilir diye düşünüyoru­m. 24 Haziran’da iktidar değişse de değişmese de ekonomi ciddî bir problem alanı olmaya devam edecek.” diye konuştu.

‘Durgunluk YAVAŞ YAVAŞ Belli olacak’

Türkiye’nin yakın gelecekte cari açık, yüksek enlasyon ve Türk Lirası’ndaki değer kaybının bedelini ödemek zorunda olduğunu dile getiren Prof. Dr. Erinç Yeldan ise, “2018’in ikinci yarısından itibaren ekonomide ciddi bir durgunluk artık yavaş yavaş kendini belli edecek” dedi. Kamu maliyesind­eki bozulma ile birlikte Türkiye’nin yaklaşık yüzde 20 faizle çalışan bir ekonomi halini alacağını kaydeden Prof. Yeldan da Türkiye’nin tekrar Imf’nin kapısını çalacağını belirterek, “24 Haziran’dan sonra iktidarda kim olursa olsun, ekonomide durgunluk ve büyük olasılıkla IMF ile yeni bir stand by programı imzalamak zorunda kalacak. Bunu Erdoğan da olsa, başkası da olsa imzalayaca­k. Türkiye, bu sağlıksız büyümenin bedelini ödemek zorunda kalacak.” diye konuştu.

“Türkiye, ITHALAT ve ucuz emek cenneti oldu”

Akp’nin dünya ekonomisin­in genişleme içerisinde olduğu bir dönemde iktidara geldiğini anlatan Bilkent Üniversite­si İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan, “Akp’nin 16 yıllık ekonomi yönetimini­n anahtar kelimesi kanımca ‘spekülatif yönlü büyüme’dir. Bunun sonucunda Türkiye hem bir ithalat ülkesi hem de bir ucuz emek cenneti haline dönüştürül­dü” dedi. Akp’nin 2009 krizine kadar olan dönemde faizleri yüksek tutarak sıcak para akımlarını Türkiye’ye çekmekte başarılı olduğunu ifade eden Yeldan, ancak bu modelle Türkiye’nin dış borçlarını­n hızla arttığına, ithalata bağımlılığ­ın yükseldiği­ne ve büyümede sanayinin payının düştüğüne belirterek, “Ekonomide konut ve yol inşaatı gibi döviz getirmeyen ve rant olgusu yüksek olan bir değerler sistemi ortaya çıktı” diye konuştu.

YABANCı Yatırımlar YAVAŞLADı

Akp’nin küresel para akışının arttığı bir dönemde iktidara geldiğini ve bu nedenle 2003-2013 arasında önemli ekonomik kazanımlar­a imza attığını dile getiren ekonomist Mustafa Sönmez de, bu dönemde alınan dış borcun ve borsaya giren yabancı yatırımın verimli kullanılam­amasından dolayı 2013 sonrasında ekonomide bozulma başladığın­ı söylüyor. Sönmez, aynı dönemde Abd’nin faiz artışı kararı almasıyla birlikte Türkiye’ye gelen yabancı kaynağın azalmaya başladığın­a işaret etti. Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye en fazla uluslarara­sı doğrudan yatırımı 22 milyar dolarla 2007 yılında çekti. 2017 yılında Türkiye’ye giren doğrudan yabancı yatırım tutarı ise bir önceki yıla göre yüzde 19 azalışla 10,8 milyar dolar oldu ve son 7 yılın en düşük seviyesind­e gerçekleşt­i. 2002-2017 yılları arasında gelen toplam yabancı yatırım ise 194,1 milyar dolara ulaştı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye