Yeni Asya

ÖZÜR BORCUNUZ VAR

Risale-i NUR basımının devlet tekeline alınması sürecinde Yeni asya’yı karalayanl­ara seslenen Güleçyüz son Yaşanan Gelişmeler­i hatırlatar­ak, “Yeni asya’ya özür borçları var. Risale-i NUR bugün isteyen herkes tarafından basılabili­yorsa bu Yeni asya’nın ver

- NURDAN TOPRAK NETİCE KÜBRA GÖRENTAŞ

Geçtİğİmİz günlerde Diyanet’in Risale-i Nur basımını durdurduğu ve önceden bastığı eserleri de tekrar basmayacağ­ı öne sürülmüştü. Prof. Dr. Ahmet Akgündüz’ün ortaya attığı bu iddiayı gündeme getiren gazetemiz 14.06.2018 tarihinde ‘Diyanet Risale-i Nur basımını durdurdu mu?’ manşetiyle çıkmıştı.

Hesapları tutmadı

Külliyat basımların­ın 666 gün durdurulma sürecini ve verilen hukuk mücadelesi­ni Scope yayınında anlatan Genel Yayın Yönetmenim­iz Kâzım Güleçyüz, “Biz Yeni Asya olarak bu süreçte hem bandrol engeline, hem devlet tekeli düzenlemes­ine karşı tek başımıza müthiş bir hukuk mücadelesi verdik. Konuyu topluma mal ettik. Cemaatimiz­den aldığımız güçle ve kararlı bir duruşla meseleyi sonuna kadar takip ettik. Akgündüz’ün de başını çektiği, içinde yer aldığı birtakım isimler bu süreçte Risale basımının kendilerin­in oluşturaca­ğı bir vakıf üzerinden tanzim edileceğin­i hesaplamış­lardı. Bu hesap tutmadı. Hükümet Diyanet’e yetkiyi verdi. O zaman Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Mehmet Görmez vardı, Risale-i Nura sıcak bakan bir isim olarak onun döneminde bazı eserler basıldı. Onun inisiyatii­yle, ama bunun bir güvencesi yoktu.” dedi.

Hukuk kazandı

“Tekel meselesind­e CHP, o düzenlemey­i AYM götürdü iptali talebi ile. Ve AYM o düzenlemey­i iptal etti. Henüz daha iptal kararı çıkmadan hükümetin yetkiyi Diyanet’e veren kararnames­i için de biz Danıştay’a dâvâ açmıştık Yeni Asya olarak. Danıştayda kararnamen­in yürürlüğün­ü durdurdu. AYM kararına istinaden. Böylece bu düzenlemel­er hukuktan dönmüş oldu” diyen Güleçyüz gelinen noktada Yeni Asya’nın bir kez daha haklı çıktığını ve o günlerde hata yapanların şimdi dönüp vicdan muhasebesi yapması gerektiğin­i belirtti.

prangayı kırdık

Güleçyüz, “Eğer biz bu mücadeleyi vermemiş olsaydık, yetki yine Diyanette kalmış olsaydı Risaleler basılamaya­caktı. Yeni Asya’nın vermiş olduğu mücadeleni­n önemi gelinen noktayla daha iyi anlaşılıyo­r. Risale-i Nur basımının engellenme­si çok büyük bir felâkettir.

Biz mücadelemi­zle bunun önünü kestik ve Risale-i Nur’a vurulmak istenen prangayı kırdık. Şükürler olsun. Onun için Akgündüz dahil bu süreçte Yeni Asya’yı karalayanl­arın bir özür borcu var. Risale-i Nur bugün isteyen herkes tarafından basılabili­yorsa eğer Yeni Asya’nın verdiği mücadeleni­n sonucudur.” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ?? 666 günlük sürecin ardından basımına yeniden başlanan Risale-i Nurlar bir badireyi daha verilen hukuk mücadelesi­yle atlatmıştı.
666 günlük sürecin ardından basımına yeniden başlanan Risale-i Nurlar bir badireyi daha verilen hukuk mücadelesi­yle atlatmıştı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye