Yeni Asya

SAHAFLIK GÖNÜL İŞİ

kadıköy 1. SAHAF Günlerİ’ne katılan SAHAF Halİl Bİngöl, “BİR Sahafın SAHAF olabİlmesİ İçİn osmanlıca’yı çok İYİ BİLMESİ, arapça ve Farsça’ya aşİna olması lâzım” dedİ.

-

Belediyesi ve Beyoğlu Sahalar Derneği iş birliğiyle gerçekleşt­irilen Kadıköy 1. Sahaf Günleri’ne katılan sahaf Halil Bingöl, sahalık ve nadir kitaplar konusunda açıklama yaptı. Bingöl, Eyüpsultan’da 1947’de doğduğunu aktararak, “Sahalığa 1966’da lise çağlarında Eyüp’te Şafak Sineması’nın önünde Tommiks, Texas takas ederek başladım. Üniversite eğitimine devam ederken de Beyazıt Meydanı’nda Cumartesi, Pazar günleri kaçak tezgâh açıp eski kitap alıp satmaya başladım ve üniversite­yi bitirmemde bana maddî olarak destek sağladı” şeklinde konuştu.

“SAHAFLIK, ESKI Kitap SATICILIĞI­NDAN ÇIKMALI”

Sahaların dil bilmesi gerektiğin­e vurgu yapan Sahaf Bingöl, şunları söyledi: “Her sahafın bir ihtisas alanı seçmesi gerektiğin­e vurgu yaparak, “Sahalık, eski kitap satıcılığı­ndan çıkmalı. Her eski kitap satan, tabelâsına ‘sahaf ’ kelimesini koyuyor. Bakıyorsun­uz, sahalıkla hiç alâkası olmayan yepyeni kitaplar. Bu bizim kategorimi­ze girmiyor. Bir sahafın sahaf olabilmesi için Osmanlıca’yı çok iyi bilmesi, Arapça ve Farsça’ya aşina olması lâzım. Yani bir kitabın Arapça, Farsça, Rusça, Bulgarca, Sırpça, Gürcüce ya da Yunanca olup olmadığını ayırt edebilmesi gerek. Etrafımızd­aki sınır komşularım­ızın kullandığı kitapların, hurufatlar­ın ne olduğunu bilmesi lâzım. Bunlar bir sahafın aslî görevleri.”

“Kitap BAKIMINA ÖNEM VERILMESI LÂZIM”

Özellikle gençlerin kitaplara önem vermesi gerektiğin­i dile getiren Bingöl şunları söyledi: “Çok az insan tarafından toplanıp bir arada muhafaza edilip saklanıyor. Bir yangın oluyor, hepsi gidiyor. Evi su basıyor, bütün kitaplar çöpe gidiyor. Yurt dışında bunları çok özenle koruyorlar. Bir kütüphaney­e gittiğiniz­de hemen vermiyorla­r. Mikro filmini veriyorlar. Kitaba el süremiyors­un. O kadar önemli. Kitabın da bir dayanma ömrü var. Buna ne kadar iyi bakarsan, kâğıt da kaliteliys­e çok uzun yıllar devam eder, ama kâğıdı kalitesizs­e, havalandır­ılmaz ve gerekli bakımı yapılmazsa, yıllar sonra kâğıt buhar olup uçuyor. Kırılıyor, dökülüyor. Onun için buna çok önem verilmesi lâzım. Burada birçok genç arkadaş var. Fotoğraf çekiyor, bakıyor, görüyor, araştırıyo­r, ama dükkâna kimse gelmiyor. Buradaki insanlar gelip geçiyor, merak ediyor, soruyor. Bu tür etkinlikle­rin bu nedenle bize çok faydası var.” İstanbul - aa

 ?? Fotoğraf: Hİlal Uştuk - aa ?? Beyazıt Sahaflar Çarşısı'nda 1980'de kiraladığı dükkânda 1994'e kadar sahaflık yaptığını kaydeden Bingöl, dükkânın satılması üzerine 1994'ten itibaren Beyoğlu'ndaki sahaflar çarşısında bu işe devam ettiğini söyledi.
Fotoğraf: Hİlal Uştuk - aa Beyazıt Sahaflar Çarşısı'nda 1980'de kiraladığı dükkânda 1994'e kadar sahaflık yaptığını kaydeden Bingöl, dükkânın satılması üzerine 1994'ten itibaren Beyoğlu'ndaki sahaflar çarşısında bu işe devam ettiğini söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye