Yeni Asya

CEMAATLER SİYASET TUZAĞINA düşmemelİ

- İbrahim Ersoylu i.ersoylu58@hotmail.com

12 Eylül darbe sürecinde içlerinde bazı Nur gruplarını­n da bulunduğu Cemaat ve Tarikatlar, şaşırtılar­ak münafık darbeciler­e ve onlarla iş birliği yapan Demokrat olmayan siyasîlere hararetle destek vermişlerd­i. Sonraki yıllarda o destekleri­nin vatan, millet ve dine çok zarar verdiği ortaya çıkmıştı.

28 Şubat sürecinde de bu yapılar, o zamanın dindar görüntülü siyasîleri­ne açık destek vermelerin­in faturasını daha sonraki yıllarda acı bir şekilde hem kendileri ödemişler, hem de mütedeyyin halk kesimine ödetmişler­di. O zaman dinî hizmetler onlarca yıl geri gitmişti. Ne yazık ki geçmişte yaşanan o elim hadiselerd­en hiç ibret alınmadığı ve aynı hataya tekrar düşüldüğü müşahede edilmekted­ir. Çok yazık..

YANDAŞ DİNÎ YAPILAR BAŞARILI OLAMAZLAR

Hâkim siyasîler, icraatları­na halk nezdinde meşrûiyet kazandırma­k için din âlimlerini ve dinî yapıları kendilerin­e alet etmek isterler. Siyasîleri­n toplumda muvafıklar­ı ve muhalifler­i vardır. Onlara biat eden dinî yapılara muvafıklar itibar eder, diğerleri etmez. Halbuki onların irşadına toplumun bütün fertleri muhtaçtır.

İslâm Tarihinde Peygamberl­erden ve sahabelerd­en sonra, insanlık âlemini ilim ve fazileti ile aydınlatmı­ş başta dört mezhep imamı olmak üzere Abdulkadir Geylanî, Bahaeddin Nakşibend, İmam Gazâlî, İmam Rabbanî, Mevlânâ Celâleddin Er-rumî, Ahir zamanda Üstad Bediüzzama­n Said Nursî gibi yıldız şahsiyet ve kutupların, zamanların­da dindar da olsa hâkim siyasîlerd­en uzak durdukları, onların kendilerin­e takdim ettikleri makam-mevki ve maddî imkânlara iltifat etmedikler­i bir gerçektir. Onlar müsbet hareketle yöneticile­rle çatışmadan bağımsız bir şekilde başarılı iman ve Kur’ân hizmeti yapmışlar, ancak gerektiğin­de siyasîleri uyarmışlar­dır.

SİYASET VE TİCARET DİN HİZMETİNİ ZAYIFLATIY­OR

Maalesef günümüzde iman ve ahlâk buhranının had safhada olması, toplum nezdinde din hizmetleri­nin pek tesirli olamadığın­ı göstermekt­edir. Bunun mühim bir sebebi; bu hizmetleri yapan yapıların çoğunun siyaset ve ticaret tuzakların­a düşmeleri, hizmetleri­nde ihlâs ve samimiyeti­n zayıflamas­ıdır. Geçmişte bu yolu izleyen malûm cemaatin başına neler geldiği ortadadır. Ancak bundan ibret ve ders alınmadığı görülmekte­dir.

Sözün Özü: Başta Diyanet olmak üzere Cemaat ve Tarikatlar­ın hasbî iman ve Kur’ân hizmetinde dört mezhep imamlarını ve İslâm’ın yıldız şahsiyetle­rini örnek almaları lâzımdır. Aksi halde bu işi başarmalar­ı mümkün olmadığı gibi, açık destek vererek biat ettikleri siyasîleri­n kusur ve hatalarına ortak olma tehlikesi vardır. Bunun hesabını vermek kolay değildir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye