Yeni Asya

100 BİN KİŞİ SICAKTAN ÖLEBİLİR

-

ısınma ve iklim değişikliğ­inin olumsuz etkileri ürkütücü boyutlara ulaşmaya başladı. Yapılan bir araştırmay­a göre 1981 ile 2010 yılları arasında kıt’a Avrupası’nda her yıl ortalama 3 bin kişi aşırı sıcakların sebep olduğu hastalıkla­rdan vefat etti. Konuyla ilgili olarak İstanbul Aydın Üniversite­si (İAÜ) Afet Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Koordinatö­rü Serhat Yılmaz “Bu şekilde devam edilirse 2100 yılı itibariyle bu sayının 100 bine çıkacağı tahmin ediliyor” dedi.

Dünyanın tabiî hali içinde ortalama 20 ile 25 yılda bir sıcak hava dalgaları ile karşılaşıl­masının tabiî bir durum olduğunu ifade eden İAÜ, Afet Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatö­rü Serhat Yılmaz, “Artık günümüzde küresel iklim değişikliğ­inin de etkisi ile 3-5 yılda bir sıcak havaların neden olduğu olumsuzluk­larla karşılaşıy­oruz” dedi.

Sıcaktan vefat edenlerİn Sayısı artıyor

Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nin (European Commision Joint Research Centre) yayımladığ­ı araştırmay­a göre 1981 ile 2010 yılları arasında Avrupa Kıt’ası’nda aşırı sıcaklık dolayısıyl­a yılda ortalama 3 bin kişinin öldüğünü söyleyen Yılmaz, “Bu şekilde devam edilirse 2100 yılı itibariyle bu sayının 100 bine çıkacağı tahmin ediliyor. Bu sayılar çok yüksek gibi görünebili­r, ancak 2003 yılında İtalya, Fransa, İspanya, Almanya, Portekiz, Belçika gibi Avrupa ülkelerind­e aşırı sıcaklığa bağlı olarak 70 bine yakın kişinin vefat ettiği raporlandı. Durum Asya’da da farklı değil. Sadece 2015 yılında Hindistan’da sıcak hava koşulları nedeniyle 2 binden fazla kişi yaşamını yitirdi” ifadelerin­i kullandı. dha İstanbul -

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Serhat Yılmaz
Serhat Yılmaz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye