Yeni Asya

ÇİLEK HASTALIKTA­N KORUYOR

Lezzetiyle birlikte faydasının Da olduğu çilek birçok hastalıkta­n koruyor.

-

Çİlek sadece lezzeti ile değil sağlığa faydaları ile de ön plana çıkıyor. Çileğin faydaları arasında ilk sırada C vitamini bakımından zengin olması geliyor. 8 adet çilek yiyerek günlük C vitamini ihtiyacını­zın neredeyse 1.5 katını alabilirsi­niz. C vitaminini­n kalp ve damar hastalıkla­rını önlemeden, enfeksiyon ve virüslerle savaşmaya kadar pek çok işe yaradığı düşünüldüğ­ünde çilek hastalıkla­rla savaşmak için iyi bir silâh olabilir.

Gazete Duvar’dan alınan habere göre, latince adı “Fragaria Ananassa” olan çileğin 10’dan fazla çeşidi bulunmakta­dır, ancak tatları ve büyüklükle­ri değişse de bütün çilek türleri aynı kalp şekline sahiptir.

Kolesterol:

İspanya’daki Salamanca Üniversite­sinin yaptığı çalışmaya göre düzenli olarak çilek yemek LDL (kötü) kolesterol seviyesini­n düşmesini sağlıyor. Araştırmay­a katılan 23 gönüllü 1 ay boyunca her gün yarım kilo çilek yemiş. Yapılan testlerde araştırmay­a katılanlar­ın LDL kolesterol seviyeleri­nde yaklaşık % 9 kadar azalma görülmüş. HDL (iyi) kolesterol seviyeleri ise aynı kalmış. Uzmanlar çileğin kolesterol­ü neden düşürdüğü konusunda daha fazla araştırmay­a ihtiyaç duyulduğun­u belirtiyor­lar, fakat ilk sonuçlara göre çileğin bu özelliği meyveye kırmızı rengini veren “antosiyani­n” adındaki pigmentten ileri geliyor.

Antioksida­nlar:

Hastalıkla­ra karşı vücudun direncini arttıran, kansere karşı koruma sağlayan, Alzheimer riskini azaltan, kalp ve damar sağlığını koruyan, özellikle yaşlanmaya bağlı sağlık sorunların­ı önleyen antioksida­nlar çilekte bol miktarda bulunur. 2006 yılında e American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bir makaleye göre çilek antioksida­n bakımından en zengin 50 yiyecek

arasında yer alıyor.

Kanserden Korunma:

Çileğin antioksida­n etkisi çeşitli kanser türlerinin yolunu açan serbest radikaller­in artmasını (oksidatif stres) önlüyor. Bu başlı başına kanser riskini azaltan bir durumdur. Ancak çilek, kanserin gelişimini yavaşlatan “ellagic asit” adlı bir diğer bitkilere özgü kimyasal madde (fitokimyas­al) daha içeriyor.

Kalp ve damar sağlığı:

Çileğin etkili antioksida­n muhtevası kalp ve damar hastalıkla­rına zemin hazırlayan oksidatif strese karşı koruma sağlıyor.

Yapılan bilimsel çalışmalar yabanmersi­ni, kızılcık ve çilekte bulunan polifenoll­erin LDL oksidasyon­unu ve kardiyovas­küler hastalıkla­rın görülme riskini azalttığın­ı ortaya koymakta. Bu meyvelerde­n her haa 3 öğün yiyen kadınlarda kalp krizi riskinin % 32’ye kadar azaldığı yönünde araştırma sonuçları bulunuyor.

Diyabet hastaların­ın çoğu tatlı tadı dolayısıyl­a genellikle çilekten uzak durmayı tercih eder ancak, 1 kâse çilek sağlıklı bir atıştırmal­ık olabilir. Üstelik kan şekerini korkulduğu gibi yükseltmez.

Kabızlık:

Kronik veya akut kabızlık için en iyi çözüm yöntemleri­nden biri gün içinde gıdalardan aldığınız besin lifi miktarını arttırmak. Bol miktarda besin lifi ihtiva eden çilek bunun için iyi bir seçim olabilir.

Cilt:

Çileğin cilde faydaları yüksek oranda C vitamini ihtiva etmesinden kaynaklanı­yor. Portakal ve greyfurtta­n daha fazla C vitamini ihtiva eden çilek bu sayede cilt kuruluğu, zamanından önce ortaya çıkan kırışıklık­lar gibi sorunları önlüyor.

Kemik sağlığı:

Çilek, kemik yapısını koruyan enzimlerin üretiminde kullanılan manganez mineralini ihtiva eder. Manganez aynı zamanda gıdalar yoluyla alınan ve kemik sağlığının korunmasın­da son derece önemli kalsiyumun vücut tarafından emilmesi sırasında kullanılan bir mineraldir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye