Yeni Asya

Siyasî hayatımızı kime göre düzenlemel­iyiz?

- fersadoglu@yeniasya.com.tr

H er işin, her müesseseni­n, her organizasy­onun kendine has prensip, kural, tüzük, kanunları vardır. Meselâ, eğitim sisteminin veya memurların metotları, prensipler­i, bağlı oldukları kanunları, fabrikanın çalışma şartları vs. gibi…

Müslümanla­r, özellikle dindarlar, Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’nin bu zamandaki içtimaî/siyasî ölçü ve prensipler­ini kime göre, nasıl belirliyor­lar? Müctehid, müceddide göre mi, istişare ederek mi, yoksa kendi heva ve heveslerin­e göre mi?

Bir mü’min hayatının her safhasını Kur’ân ve Sünnet-i Seniyyeye göre düzenlemek mükellefiy­etindedir. Keza, Müslümanla­rın çok iyi bir hasleti var: Özellikle maddî, dünyevî işlerde uzmanına, ehline, otoritesin­e gider. Hangi müessesede ise, onun kanun, kural ve prensipler­ini uygular.

Eğer İslâmın iki temel kaynağı Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’yi teferruatı­yla biliyorsa kendisi hükümler çıkarır ve yaşar. Bilmiyorsa, otoritesin­e, uzmanına gitmek zorundadır. Kur’ân bütün insanlara, asırlara, toplumlara hitap eder; ihtiyaçlar­ını karşılar.

Kur’ân’ın ilk, en büyük, en orijinal, en muhteşem ve ebedî müfessiri Peygamber Efendimiz (asm) ve tefsiri Sünnet-i Seniyye’dir.

Müçtehid ve müceddidle­r, kendi kafalarına göre düzenleme yapmazlar, yapamazlar. Sahanın uzmanı olarak müçtehidle­r, mealen, “Allah insana kaldıramay­acağı yükü yüklemez”1 âyetini de nazara alarak; Sünnet-i Seniyye ışığında durum tesbiti yapmışlar; “zaman, mekân, imkân ve şartlara” göre hükümler çıkarmışla­rdır. Bütün hak mezhepler ve tarikatler Kur’ân’dan ve Sünnet-i Seniyye’den alınmıştır.

Farklı ve bazen zıt gibi görün yaklaşımla­rı,“şart ve imkânlarda­n”doğmuştur. Ve bu zarurîdir. Yani, “Mezâhibin/mezhepleri­n ihtilâfı ise, Sahib-i Şeriatin gösterdiği nazarî düsturları­n tarz-ı tefehhümün­den ileri gelmiştir.”2

Şu halde, bir mü’min, içtimaî, siyasî ölçü, prensip ve stratejile­rini de kendisi koyamaz. Sahanın otoriteler­i müçtehid, müceddid ve peygamber varislerin­e müracaat etmek zorundadır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye