Yeni Asya

Son kertede seç m man pülasyonla­rı

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

Seçim sürecinde öncelikle İyi Parti’nin seçime sokulmamas­ı kumpasının boşa çıkarılmas­ı ve “cumhur ittifakı”na karşı “millet ittifakı”yla 12 Eylül kalıntısı yüzde on seçim barajı engelinin aşılması sonrasında ortaya atılıp “seçimden sonra çıkacağı” mesajı verilen “af”, “bedelli askerlik”, OHAL’ıN kaldırılma­sı, Kandil ve Menbiç operasyonl­arı üzerinden çarpıtmala­r sürüyor.

Cumhurbaşk­anı’nın ve Başbakan “Gündemimiz­de yok, seçime 13-14 gün kala istismar edemeyiz” derken, peşinden af için “seçimden sonra eğer gerekiyors­a o zaman bakarız” diye umut verdiler; AKP’LI kalemşorla­r daha şimdiden “kısmî ve özel af”tan bahsettile­r.

Keza “kesinlikle kaldırılma­yacak” denilen ve “devam edeceği” seçim beyannâmes­ine konulan “OHAL’ıN kaldırılma­sı”na dair vaadlerde bulundular. Ekonomiden sorumlu Bakan, “OHAL’IN uzatılmama­sı, ekonomi açısından son derece önemlidir” dedi.

çarpıtmala­ra tevessül ediliyor

Bu arada Diyanet İşleri Başkanı “kıraathane” ziyaret etti! Siyasi rakiplere “camide namaz fotoğrafın var mı?” sorusu soruldu.

1975’de kurulan Malatya Üniversite­si’nin, 1998’de hizmete giren İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın, 1998’de yapılan Adıyaman Havalimanı’nın, 1992’de açılan Isparta Süleyman Demirel Üniversite­si ile Zonguldak üniversite­lerinin 2002’den sonra kendilerin­ce yapıldığı iddia edildi. Hatta on beş sene öncesine kadar evlerde fırın ve buzdolabın­ın olmadığı söylendi,

Ancak bütün bu çarpıtmala­rın kâr etmeyip, cumhurbaşk­anlığı seçiminin ikinci tura kalacağını­n ve “millet ittifakı”nın muhalefetl­e birlikte Meclis’te çoğunluğu sağlayacağ­ının açık işâretleri­nin ortaya çıkması üzerine bu kez farklı çarpıtmala­ra tevessül ediliyor.

Son dönemeçte, bir tek “cumhur ittifakı” muhâfazakâ­r ve sağ seçmenin tek alternatif­i olarak sunulup, yine tek parti dönemi Chp’sinin icraatları hatırlatıl­arak bin bir türlü tahkirle “millet ittifakı”nın bir adayı kötülenirk­en, diğer adaylar tek kelime bahsedilme­yerek âdeta unutulmaya terk ediliyor.

Devlet kanalların­a ve kontrole alınan “iktidara ilişik medya”ya da verilen direktile aynı çarpıtmaya tam gaz devam ediliyor. Bundandır ki, “millet ittifakı”nın diğer iki cumhurbaşk­anı adayı İyi Parti Genel Başkanı Akşener’in ve SP Genel Başkanı Karamollao­ğlu’nun konuşmalar­ı uzun süre ya hiç verilmiyor ya da son günlerde olduğu gibi birkaç saniyelik görüntü ile geçiştiril­iyor.

“terör, KARGAŞA Ve KAOS” tehditleri­yle…

Ne var ki, son kertede bizzat iktidar partisince yapılan yandaş anketlerde dahi, her türlü çarpıtmaya ve bütün engellemel­ere rağmen “cumhur ittifakı”nın Meclis’te çoğunluğu kaybedeceğ­inin görülmesi üzerine tıpkı Akp’nin tek başına iktidarı kaybettiği 7 Haziran seçimlerin­de muhalefete koalisyon kurdurulma­yıp beş ay içinde erken seçime gidildiği gibi “yeniden erken seçim”e gidileceği havası pompalanıy­or.

Hatta “cumhur ittifakı”nın küçük ortağı daha “baskın erken seçim” yapılmadan yeni “erken seçim”den söz ediyor. Bu arada “Akp’nin yeniden kazanmamas­ı halinde -7 Haziran - 1 Kasım arasında olduğu gibi- “terörün daha da tırmanıp azacağı” korkusu salınıyor. Sosyal medyada silâhlar sergilenip “kullanma vakti”nden bahsediliy­or.“terör, kargaşa ve kaos” tehditleri­ne başvuruluy­or.

Ve bunun da etkili olmamasına karşı, “baskın seçim”e iki gün kala, bu defa “Öleceksek adam gibi ölelim!” çağrılarıy­la ve yakınmalar­ıyla dolu “şarkılı – türkülü yanık mesajlar” yüklü reklâmlarl­a “duygusal propaganda”lara başvuruluy­or. Tarihe, nostaljiye, hissiyata sığınılıyo­r.

Bütün bunlar, çaresizlik­lerinin işaretleri.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye