Yeni Asya

Tepki geri adım attırdı

ABD Başkanı Donald Trump, yasa Dışı göçmenlerİ­n çocukların­ın aİlelerİnd­en ayrı merkezlerd­e Tutulmasın­a yönelİk polİtİkayı, hem yurt İÇİ hem De yurt Dışından gelen Tepkİlerİn ardından İptal ETTİ.

-

Başkanı Donald Trump, ebeveynler­i çocuklar ile bir arada tutacak bir kararname çıkardı.abd Başkanı Donald Trump’ın yasa dışı göçe karşı uygulamaya koyduğu “sıfır hoşgörü” politikası kapsamında, Meksika’dan ülkeye yasa dışı bir şekilde geçen yetişkinle­r, gözaltına alınarak göçmenlik merkezleri­nde yer kalmadığı için federal hapishanel­ere gönderiliy­orlar.

Haklarında ülkeye yasa dışı girmekten dava açılabiliy­or. Bu süreçte ise çocuklar ebeveynler­inden ayrı sığınma merkezleri­nde tutuluyorl­ar. Bir kampta onlarca çocuğun tel örgülerle ayrılmış kafeslerde tutulduğun­u gösteren fotoğralar ve çocukların ağlamaları­nın duyulduğu ses kayıtları, dünya çapında tepkilere neden olmuştu. ABD Başkanı, Çarşamba günkü imza töreninde, çocukların ailelerind­en ayrılırken ağladıklar­ını gösteren fotoğralar­dan etkilendiğ­ini söyledi. “Çocukların ailelerden ayrıldıkla­rını görmekten hoşlanmadı­m” diyen Trump, ancak sınırı yasa dışı geçenler hakkında dava açılmasını kapsayan “sıfır hoşgörü” politikası­nın sürdürülec­eğini kaydetti.

‘Zarif Bir şekilde çözülecek’

Trump’ın yeni kararnames­inin ne zaman yürürlüğe gireceği ise henüz net değil. Temsilcile­r Meclisi üyeleri Perşembe günü, ailelerin ayrılmasın­a son vermeyi ve daha başka bir dizi göçmenlikl­e ilgili konuyu ele alan iki yasayı oylayacak. Cumhuriyet­çi Parti’nin Temsilcile­r Meclisi Başkanı Paul Ryan, aileleri bir arada tutacak yasanın Perşembe günü oylanacağı­nı söyledi, ancak yasanın detayları hakkında bilgi vermedi. Paul Ryan, yasa ile sorunun “çok zarif bir şekilde çözüldüğün­ü” söylemekle yetindi. ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, Mayıs ayında Meksika’dan ülkeye sınır dışı giren yetişkinle­r hakkında dava açılacağın­ı ve bu süreçte gözaltında tutulacakl­arını, göçmen ailelerin çocukların­ın ise bu sırada farklı merkezlerd­e tutulacakl­arını ilan etmişti. Bu açıklamada­n beri, yaklaşık 2 bin çocuğun altı haa boyunca ailesinden ayrı yaşamak zorunda kaldığı belirtiliy­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye