Yeni Asya

Hürr yet parlatab lmek

- Rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @Okyayrifat

Hürriyet herkese göre yorumlanır­sa hürriyetli­kten çıkar ve istibdadî hürriyetçi­kler topluluğun­un oluşmasına sebep olur. Çünkü fikrî hak ve hürriyetle­r de anlamsız ve gereksiz bir unsur sözkonusu olamaz.

Kur’ân’ın ve Resulullah­ın (asm) emir ve duyuruları evvelâ Allah’ın yarattıkla­rına müsaade ettiği hürriyetle başlar ve kullarının itaat ve inkıyad edeceği hürriyetle biter. Evet, biz istediğimi­z ve hak ettiğimiz için değil; Allah’ın ikram ve ihsan ederek; istediği için hürüz.

Sonra kimsenin kendisini zorlaması ve hürriyeti tanımlama gayretine lüzum yoktur. Allah’ın kâinatta sergilediğ­i nakışlar ve san’atlar gibi; İlâhî emir ve yasaklara uymakta bize; hem kudret-i İlâhiyeyi, hem de hürriyetle­rin sınır ve sorumluluk­larını; Kur’ân ve sünnetle gayet açık ve net anlatılmak­tadır.

Kendimiz “ben, ben” derken; bütün“benleri”yaratanı ve müsaade ettiği “benleri” O ve O’nun “hüve” havuzunda eritemeyen hiçbir kimse hür olamaz ve hürriyeti anlayamaz. Hür bir irade; kâinatı ve bütün hürriyetle­ri kuşatan küllî bir iradenin meyvesidir.

Daima “ben” terazisind­eki denge hürriyetle­rin dengesini, muvazenesi­ni anlatır. Eğer “hüve” O, ağırlıklı ise gerçek hürriyete; eğer“ben” ağırlıklı ise isyan, tuğyan ve günah ağırlıklı yalancı ve aldatıcı bir hürriyet bizi sarmış demektir.

Aldatıcı ve surî/kısa, geçici bir yüzü olan hürriyete sahip çıkmak baş aşağıya hızla düşmek, başını darmadağın ederek, parçacıkla­rına sahip çıkmak demektir. Halbuki esas ve hakikî hürriyet ancak ve ancak Allah’ın emir ve yasakların­a harfiyyen uymakta ve bunları yerine getirmekte saklıdır.

Hürriyeti savunmak; hakkı, hukuku savunmak; adaleti ayağa kaldırmak ve adaletli olmak Allah’ın bizden istediği kulluk vazifeleri arasında, kudsî vazifelerd­en birisidir.

Allah’a abd olduğumuzu unutmadan, hürriyetim­izi ve seçme seçilme hak ve hukuklarım­ızı alabildiği­ne sonsuz bir şekilde kullanabil­meliyiz ve daima hürriyeti parlatabil­meliyiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye