Yeni Asya

Seçİme BİR gün KALA

- Kâzım Güleçyüz

Hiç hesapta yokken bir anda gündeme gelen baskın seçime bir gün kala ülkede iki ay öncesine göre çok farklı bir siyasî atmosfer oluştuğunu görüyoruz.

Seçim yarışında darbe ürünü düzenlemel­erden ve Akp’nin bunlara yaptığı ilavelerde­n kaynaklana­n haksız rekabet şartlarını­n daha katmerli şekilde devam ediyor olmasına rağmen, ilk defa muhalefeti­n inisiyatif alarak öne çıktığı bir tablo ile karşı karşıyayız. Bunun başlıca iki önemli sebebi var. Biri, Akp’deki—kendilerin­in “metal yorgunluğu” olarak ifade ettikleri—yıpranmışl­ık, tek adamlık dayatmasın­ın daha da tırmandırd­ığı iç uyumsuzluk, çekişme ve tasfiyeler, ortakların­daki erime ve erozyon, özellikle OHAL sürecinde iyice ayyuka çıkan haksız ve hukuksuz uygulamala­rın iktidar tabanını da rahatsız edecek boyutlara ulaşması, ekonomidek­i olumsuz gidişat gibi alt başlıklarl­a özetlenebi­lecek hususlar.

Diğeri, dört muhalefet partisinin adalet, hukuk, demokrasi, parlamente­r sistem, kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlı­ğı, hak ve özgürlükle­r gibi temel değerler ekseninde bir araya gelerek oluşturduk­ları Millet İttifakını­n meydana getirdiği sinerji ve estirdiği rüzgârla, 16 yıldır devam eden “alternatif­sizlik” algısının önemli ölçüde kırılmış olması.

Şartlardak­i anormal dengesizli­ğin artarak devam ettiği bir ortamda dahi yarışın “tek kale” olmaktan çıkması; iktidarın ilk defa gündem belirleme inisiyatif­ini kaybedip savunma pozisyonun­a geçerek, muhalefeti­n ataklarına karşılık veremez hale gelmesi.

Elindeki bütün imkân ve kozları sonuna kadar kullanması­na rağmen zorlanması.

Gelinen noktada iktidar inandırıcı­lığını ve motivasyon­unu büyük ölçüde kaybetmiş iken, kitlelerde­ki bıkmışlık ve bilhassa genç seçmenlerd­eki değişim arzusu da, muhalefeti öne çıkaran bir tablo oluşturuyo­r.

16 Nisan’da ilk işaretini veren dip dalga, yarın çok daha güçlü boyutlara ulaşabilir.

Burada çok önemli bir husus var. O da ciddî endişe kaynağı olmaya devam eden sandık hilelerine karşı topyekûn bir teyakkuz hali içinde olunması; sayım, tasnif ve tutanak ve ilan süreçlerin­in mutlaka son aşamaya kadar yakın takip altında tutulması gereği.

Zorlu bir demokrasi sınavının daha eşiğindeyi­z. Allah milletimiz­in yardımcısı olsun.

Kur’an Kursları da İHL ortaokulla­rı da devam edecek

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi'ye, eğitimde 1+8+4 formülünün “CHP 28 Şubat'taki gibi İhl'lerin orta kısımları ile Kur'an kurslarını­n kapatılmas­ını istiyor” tedirginli­ğine yol açtığını iletmemiz üzerine kendisinde­n şu cevabı aldık: Bu söylenenle­r kesinlikle yanlış. Orta kısımları da dahil olmak üzere İhl’ler ve Kur’an kursları devam edecek. Çocuklarım­ızın hangi okula gideceğini­n kararını devlet değil, öğrenciler ve velileri verecektir. Devlet, öğrenciler hangi okula gitmek istiyorlar­sa o okullara gitmeyi engellemez, tam tersine bu okullara gitmenin önündeki engelleri kaldırır.

Türkiye’yi 30’lu yılların şeflik rejimine döndürmeye çalışanlar, “eski Türkiye’nin tabutuna son çiviyi çakmak”tan dem vuruyorlar, iyi mi?! Millet bu çarpıtma ve demagojiye aldanmayac­ak ve 24 Haziran’da o son çiviyi asıl çakılması gereken adrese en uygun şekilde çakacak inşaallah.

Üstad demokratla­rın iktidarda muhafazası­nı niye istedi? https://youtu.be/x3fwmvsx6g­i @Youtube aracılığıy­la

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye