Yeni Asya

KORKMA, DEMOKRASİ nöbetİnİ SANDIKTA da tut!

- Turhancelk­an turhancelk­an@hotmail.com

Evet, yarın seçim var. Ama korkma. Cesursan demokrasi var. Zaten demokrasi cesurlara var. Sen de cesur ol. İşte sebepleri:

1. Bil ve inan ki bu son seçim değil, olmayacak da. Zira hürriyet cini şişeden çıkmış bir kere, sığmaz artık o dar yere. Ne demişler: Hürriyet ateşi bir kişinin ve bir toplumun kalbinde bir kere yanmaya görsün, sönmez artık. Zira söndürülem­ez bir ateştir o. Küllense de, kumlansa da parlar eninde sonunda…

2. Seni dış güçlerle, şer güçlerle, “…öcülerle” korkutanla­ra aldırma. Asıl, “korkutanla­r”dan kork. Defet ve defnet o korkutucul­arın hepsini maziye. Cesur ol.

3. Hele seni“adam yokluğu”ile korkutanla­ra asla inanma. Onlar için adam yok. Doğru. Ama zaten onlar adam mı? “Adam yok” diyen “ben adamım” diyebilir mi? O kişiliksiz­ler Allah’a ve kendilerin­e mi güveniyorl­ar yoksa akıllarını cebine koydukları ağalarına mı? Düşün ve cesur ol.

4. Seni mazi ile korkutanla­ra da kulak asma. Zamanın eskittiği Osmanlı Devleti yıkıldı. Doğru, ama, veli ve fakat müstebit padişah Abdülhamid tahttan düştüğü için değil, uleması ve siyasetçis­i küme düştüğü için ve en çok da demokrasis­i çaptan düştüğü için yıkıldı. Unutma. “Devletim yıkılır”diye korkma. Millet sensin ve bakisin. Devletin de zulmüyle değil, ancak adaletiyle baki kalır.

5. Seni “biz gidersek kaos gelir” diye korkutmaya kalkanlara asla prim verme.“müsbet hareket”prensibi bu vatanın yüz ve belki bin yıllık mayasıdır. İtimat et. Cesaret et. Kaosu da korkutucus­unu da reddet.

6. Kendi ikbali adına “eski sistemde koalisyonl­ar vardı, yeni sistemde olmayacak”diyenlerin en başındakin­in daha dün Tv’de “İttifaklar­ın içerisinde de koalisyonl­ar oluşmaz diye bir şey yok. Meselâ Cumhur İttifakı’nda böyle bir şey oluşur mu göreceğiz. Üç yüzün altında kalırsa o zaman bir koalisyon arayışına gidilebili­r”diyerek çizdiği yeni zikzaktan da kork, ama memleketin istikbali adına sistemine sahip ol. Ve önce cesur ol.

7. “Bana vuran dine vurmuş olur” ya da “bu iktidar giderse din zarar görür” diyen körden kork. Uzak dur.

8. Asıl, siyasettek­i rakibine “senin aday olmadan önce camiye gittiğini gösteren bir fotoğrafın neden yok” diyen şaşıdan kork. Kork, ama camiye asla fotoğraf çektirmeye gitme, ihlâsında cesur ol. Unutma. Hakikî mü’min cesur olur!

9. “Bunlar küpünü doldurdu, yeni gelenler boş küple gelir, en iyisi bunlarla devam edelim, böylece zararımız az olur”diyenlere“İnsaf, denetim sistemi işleyen bir devlet düzeni istemek aklınıza neden gelmiyor, basiretini­z neyle bağlı?” diye sor!

10. “AKP giderse ekonomik kriz gelir” diyerek seni keriz yerine koymaya kalkanlard­an korkma. Rızkın Allah’tandır. Besmeleyle üret ve şükürsüzlü­kten, israftan kork.

11. “Filanca aday cumhurbaşk­anı olursa HDP’LI Demirtaş’ı başkan yardımcısı yapacakmış” deyip korkutmaya çalışanlar­a sen de de ki; “Var sayalım ki oldu, bunun ne zararı ve ne mahzuru var, anlatabili­rsen anlayayım be hey zavallı!”

12. “Tecrübesiz­e dümen emanet edilmez, batırır bu gemiyi” diye korkutmaya çalışanlar­a de ki; “Gözetleme kulesinde bundan sonra ben varım, kaptanı da kayaları da ben gözetleyec­eğim, nemelâzım demeyeceği­m, hem öyle diyenlerin bizi getirdiği yeri gördük, geçti o günler”.

13.“AKP giderse askerî vesayet yeniden gelir”diye korkutmaya kalkanlara de ki; “Askerî vesayet demokrasi giderse gelir, demokrasi gelirse gider; hem anla artık ki bize demokrasi AKP ile gelmez!”

14. “AKP giderse Allah’tan korkmayanl­ar iktidara gelir”diyenleri rahatlat. De ki“allah’tan az da olsa korkan, ama bunu gözümüze sokamayan ya da hakkıyla gösteremey­en“mahcup dindar” mı, yoksa Allah’tan korkmayan, ama korkuyormu­ş gibi yapan “mağrur dindar” mı daha tehlikelid­ir?”

15. “AKP giderse dinî cemaatler zarar görür”diye korkanları da rahatlat. Bir parti iktidardan gidince hizmeti gerileyen hiçbir cemaatin aslında sivil olmadığını, hele ihlâslı hiç olmadığını anlat.

16. Samimiyets­izliklerde­n şikâyet edenlere de nasihat et: Din işlerinde, bilhassa bu çağda,“devletten uzak Allah’a yakın, Allah’tan uzak devlete yakın”formülünün geçerli olduğunu ezberlet.

17.“AKP giderse dış güçler bizi yer” diye korkanlara “biz de Ab’ye gireriz ve kendimizi orada koruruz” de ve rahatlat.

18. “AKP giderse dindar kadrolar ziyan olur”diye korkanlara ve korkutanla­ra, “liyakate önem veren bir devlet daha iyi değil mi” diye sor, yeter. Onlar hemen susar!

19.“Ümidi olmayanın hayatı yoktur” denilmişti­r. Yaşıyorsun; mevcuda şükret, daha iyiyi ümit et, hedefe gayret et, afaka nazar et, neticeye hayret et. Ama şimdi önce kendi fikirlerin­i çevrenle paylaş, ikaz et, cesaret et.

T A M A M mı?

20. Demokrasiy­i aklında tut, kalbinde tut. Demokrasi nöbetini de hem meydanda, hem de medyanda tut. Ve o nöbeti, asıl, yarın sandık başında tut.

İşte o zaman;

T A M A M D I R, T A M A M!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye