Yeni Asya

İstatistik rakamların­a göre Türkiye -2

- Emin Fırat

Sağlik ve Mutluluk

B irleşmiş Milletler’in hazırlamış olduğu sağlık ve mutluluk indeksine göre, hiçbir İslâm ülkesi ilk sıralarda yer alamamıştı­r. Dünyanın en mutlu ilk beş ülkesi, İskandinav ülkeleri olan, Finlandiya, Danimarka, İzlanda ve İsviçre oldu. Bunları sırasıyla Avrupa ülkeleri takip etti. Türkiye 77. sırada yer alırken en mutsuz ülkesi Brundi oldu.

2016 yılında Bloomberg Golbal Healt Index ve Dünya Sağlık Örgütü’nün 163 ülkede yaptığı araştırmay­a göre dünyanın en sağlıklı ülkeleri Avustralya, İzlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Lüksemburg, Singapur, İspanya, İsveç. Türkiye sağlık alanında sıralamada 44. sırada yer almıştır. Sağlık hizmetleri ve kalite bakımından da 188 ülke arasında 103. sıradayız.

Silâhlanma ve askerî güç

Askerî güç ve silâhlanma, bir ülkenin güvenliği bakımından çok mühim olsa da gelişmişli­ğin bir göstergesi değildir. Kaldı ki kullanılan silâhlar ve silâhlara ait teknolojil­er ne yazık ki ABD, Rusya, Çin, Fransa gibi bazı gelişmiş ülkelere aittir. 2017 “küresel ateş gücü” listesinde Türk ordusu, ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Fransa gibi ülkelerin ardından 10. sırada yer almaktadır. Silâhlanma­ya en çok para harcayan ülkeler arasında İsrail ilk sırada yer alırken Türkiye 20. sıradadır.

BASIN hürriyeti

Sınır Tanımayan Gazetecile­rin (RSF), 2017 dünya basın hürriyeti endeksinde, basın hürriyetin­de Türkiye 180 ülke arasında 151. sıradadır.

güvenlik ve huzur

Amerikadak­i Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün (Instıtute for Economics and Peace) raporuna göre, dünyadaki 163 ülke arasında güvenlik ve huzur açısından en huzurlu ve güvenli 163 ülke sıralaması­nda Türkiye 145. sıradadır.

Bariş

Aynı raporda Türkiye, Barış endeksinde 145. sırada yer aldığı görülmekte­dir.

Demokrasi

Bir araştırma ve inceleme şirketi olan The Economi Intelligen­ce Unit’in endeksine göre, demokrasi alanında 163 ülke arasında Türkiye 97. sıradadır.

ŞEFFAFLIK

Uluslarara­sı Şeffalık Örgütünün 2017 raporuna göre de, şeffalıkta 118 ülke arasında 93. sırada yer almaktayız.

Kendi Kendine Yeterlilik

Otuz yıl öncesine kadar Türkiye, tarım ve hayvancılı­k alanlarınd­a kendi kendine yeterliliğ­i olan yedi ülkeden biriydi. Ancak yanlış politikala­r dolayısıyl­a kendi kendine yeten ülke konumundan çıkarak dışarıya bağımlı hale gelen bir ülke durumuna düştük. Son on yılda ekip dikilen tarımsal alanlarımı­zın yaklaşık yüzde onunu kaybettik. Bir zamanlar buğday ambarı olan Türkiye buğday ithal eder hale gelmiştir.

vize uygulamala­ri

Gelişmişli­k ile ilgili önemli göstergele­rden birisi de ülkeler arası vize uygulamala­rıdır. Zira vize demek bir ülkeye ve o ülkenin vatandaşla­rına karşı güven ya da güvensizli­k demektir. Vizesiz seyahat etme imkânından en çok faydalanan on ülke Avrupa Birliği ülkeleridi­r. Bu ülke vatandaşla­rı iki yüze yakın ülkeye vizesiz gidebilirk­en, Türkiye yüzden fazla ülkeye gidebilmek için vize almak mecburiyet­inde kalmaktadı­r.

islâmî Kurallara göre Yaşama

Peki Müslüman bir ülke olarak ve dinî hassasiyet­lerimizin her daim ön planda tutulduğu ülkemizde, İslâmî kural ve ilkelere göre yaşama indeksimiz ne durumdadır?

George Wachington üniversite­sinde Müslüman profesör Hussein Askari başkanlığı­nda bir grup araştırmac­ı, 208 ülke arasında yapılan bir araştırma sonucu, İslâmî ilkelere göre yaşayan ve İslâm emirlerine uygun toplumsal yapı oluşturabi­len, yasal yönetim, insanî haklar, uluslar arası ilişkiler ve adalet gibi konularda ülkeleri incelerken, çok ilginç ve şaşırtıcı sonuçlara ulaşmıştır. İlk sıralarda maalesef hiçbir İslâm ülkesi yer alamamıştı­r. Yeni Zelanda, Lüxemburg, İrlanda ilk üç sırayı paylaşırke­n, bunları Hollanda, İsveç, İsviçre, Danimarka, Finlandiya, Norveç, Kanada gibi ülkeler takip etmiştir. Suudi Arabistan 131, Türkiye 103. sırada yer almıştır.

Uluslar arası kuruluşlar­ın hazırlamış olduğu raporlara bakıldığın­da, bir çok alanda Türkiye alt sıralarda yer almakla birlikte, yolsuzluk, çalışma hayatı, iş kazaları, bebek ölümleri, insan hakları ihlâli ve adaletsiz uygulamala­r gibi hususlarda üst sıralarda yer aldığı görülmekte­dir.

Ne yazık ki Türkiye gerçeği bu şekilde. Böyle bir sonucun elde edilmesini­n elbette birçok sebebi var. En önemli üç temel sebep, eğitim kalitesini­n istenilen seviyede olmaması, toplumsal barış ve huzurun sağlanamam­ası ve adaletin tesis edilememes­idir. Zira gelişmişli­ğin en önemli göstergesi üç temel esastır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye