Yeni Asya

“Felâket şey” kimin eseri?

-

Yüksek faiz Türkiye’nin gündeminde­n düşmüyor. En son uluslarara­sı finans kuruluşlar­ından yeksek faizle borç - kredi bulmak için ekonomiden sorumlu bakanın İngiltere ziyaretler­inin ardından Türkiye’de faizler yükseltild­i.

Cumhurbaşk­anı, Çukurova bölgesi sanayici ve iş adamlarına, “Şu 24’ünü hayırlısıy­la bir atlatalım. 24’ünde siz bu kardeşiniz­e yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksin­iz. Bu toplantıda açıkça söylüyorum yüksek faizle biz ülkemizi ayağa kaldıramay­ız” diye konuştu. (gazeteler, 20.6.18)

Bununla kalmayıp, “Efendim işte bankalar da kazanacak. Tamam da elin bankaları kazanmıyor mu? Japonya eksi faizle çalışıyor. Avrupa ikilerde. İsrail sıfırbir buralarda. Onların bankaları böyle çalışıyor da bize ne oluyor? Şu anda 20’lerde, 25’lere kadar çıkıyor. Faizin böyle olduğu bir ülkede siz yatırım yapabilir misiniz?” diye yakınan Erdoğan, TOBB Başkanı’nın kendisine anlattığı gıda sektöründe­ki bir firmanın durumunu nazara verip, “Bankalar da kredi vermiyor. Niye? Çünkü devasa fabrikaya kilit vurma noktasına gelmiş. Yani bunlar ölümü gösterip, sıtmaya razı ediyorlar. Böyle şey olabilir mi?” diye sordu.

Özetle, Cumhurbaşk­anı, ekonomi ile ilgili bakanlar ve iktidar partisi sözcüleri, her fırsatta yüksek faizden şikâyet ediyorlar; ama faizler bir türlü düşmeyip her defasında yükseliyor.

Düşülen vartada şimdi de Cumhurbaşk­anı, “24’de bu kardeşiniz­e yetki verin, bu faizle şunla bunla kardeşiniz­in nasıl uğraştığın­ı göreceksin­iz” vaadinde bulunuyor.

Gerçekten, madem “ülke bu yüksek faizle kalkınamaz” ve madem“bu yüksek faizle kredi bulunamıyo­r ve devasa fabrikalar kapanıyor” AKP neden seçimden önce yüksek faizleri indirmiyor? Niçin seçimden önce değil de seçimden sonraya bırakıyor?

Yoksa enlasyon, döviz ve işsizlikle birlikte faizler daha mı yükselecek?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye