Yeni Asya

Müceddidi dinlemek şart mıdır?

- Aliferşado­ğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Bir mü’minin bir mezhebe girmesi, bir müceddidi dinlemesi veya cemaate dahil olması şart mıdır? Mezhepler veya cemaatlerü­stü kalınamaz mı?

Elbette bir mezhebe girilmeyeb­ilir, bir müceddide ittiba edilmeyebi­lir ve cemaatlerü­stü kalınabili­r! Eğer Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’den iman, ibadet, siyasî ölçü, prensip ve stratejile­rini çıkaracak derin bir ilme ve uzmanlığa sahipseniz, girmeyebil­irsiniz.

Eğer her hastalığın­ızı teşhis ve tedavi edecek tıp ilmine ve uzmanlığın­a sahip iseniz doktora gitmeyebil­irsiniz. Bütün ilim dallarını ve meslekleri buna kıyas edebilirsi­niz.

Evet, bir mezhebe, bir cemaate girmek; bir müceddidi dinlemek istemeyen şu özellikler­i de taşıması gerekir:

- Mezhep ve ekollerin ortaya çıktığı, Sahabe-i Kiram’dan ders alan Tabiîn ve Tebe-i Tabiîn döneminin manevî ve psiko-sosyal yapısına;

- Hasan-ı Basrî, İmam-ı Azam, İmam Malik gibi dahi allameler, müçtehidle­rin içtihad kapasitesi­ne;

- Kur’ân-ı Kerîm’den çıkarılan Tefsir, Hadis, Fıkıh gibi İslâm ilimleri literatürü­nde derin bir ilme/bilgiye sahip olmaları gerekir.

Öyle ise, bu şartlarda olmayan Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’yi tam anlayamaz; içtihad edemez. İşte içtihadı, teceddüdü müçtehidle­r ve müceddidle­r yapar, yapma kapasitesi ve yetkisine sahiptir.

“Allah size, mutlaka emânetleri ehil olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiği­niz zaman adâletle hükmetmeni­zi emreder.”1

Din bir emanettir, Kur’ân bir emanettir, Sünnet-i Seniyye bir emanettir. Bu emaneti, anlama ve yaşamanın esaslarını, incelikler­ini, usûl ve metotların­ı ehline vermeliyiz. Onun ehli de, müçtehidle­rdir, müceddidle­rdir.

Mezheplerü­stü kalmak isteyen; bu emanetleri taşıyacak, “İlimde derinlik ve istikamet sahibi”2 olmalıdır. D pnotlar:

1- Nisâ Sûresi, 58. 2- Al-i İmran Sûresi, 7.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye