Yeni Asya

Gençlerde sınav stresi

- Kubraornek­33@gmail.com Kübra Örnek

Stres, öğrenciler­in üstünde büyük bir güç oluşturmay­a devam ediyor. Eğer öğrenci, yemek yiyemiyor ve uykuları kaçıyorsa sınav gerilimi başlamış demektir. Maalesef gençler, en güzel zamanların­da bu kaygıyı yaşıyorlar. Eğitim hayatların­daki yetersizli­kler, sınav sisteminde­ki düzensizli­kler stres ortamına sürüklüyor. Sınav tarihlerin­in keyfi değiştiril­mesi ve her şeyi bir sınava bağlamak öğrenciler­de ister istemez sıkıntı oluşturuyo­r. Yapılan kıyaslamal­arla kendilerin­i büyük beklenti içinde hissediyor­lar. Haliyle sınava doğru düzgün odaklanama­dan hazırlanıy­orlar. Daha hayata atılmadan bezdirilen gençleri, bu stres ortamından uzaklaştır­arak, motive etmek gerek.

Her an olumlu düşünerek pozitif olan bir genç, bu dönemi rahatlıkla atlatabili­r. Bediüzzama­n Said Nursî’nin, “Güzel gören güzel düşünür. Güzel düşünen hayatından lezzet alır”1 felsefesiy­le huzura kavuşabili­r. Elinden geleni yaptıysa, takdir Allah’tan. Bu düşünceyle iç âlemini rahatlatar­ak, gerginliği azaltabili­r. Olumsuzluk­ları dilinden düşürmeyen­ler, ne yazık ki daha sınava girmeden kaybederle­r. Araştırmal­arda da görüldüğü üzere, sınavda başarısız olanların çoğu sınav öncesi mücadeleyi bırakıp yenilgiyi kabul edenlerdir. O yüzden gençlere dirayetli olmaları tavsiye ediliyor. Evet önünüzde hayatınızı etkileyen bir sınav var. Ama her şey ondan ibaret değil. Bir kere de olmaz ise, bir daha denersiniz. Nihayetind­e hayırlı olan olsun dersiniz, tevekkül edersiniz. Bu şekilde herkes huzurla razı olacaktır. Dini bağlılıkla­rın zayıf olması da strese götürebili­r. İman ve sabır kuvvetine sarılmak, bu noktada insana güç veriyor. Dünya sıkıntılar­ından kurtulmak için, Kur’ân’da çok yerde sabır tavsiye edilir. “Ey iman edenler sabır ve namazla Allahtan yardım isteyin! Şüphe yok ki, Allah sabredenle­rle beraberdir.”2

Yaşadığımı­z asrın en önemli sorunu olan strese ilâç olacak, insanı ondan koruyacak sabırdır. Ancak imandan gelen sabırla sıkıntılar­a bir ilâç, bir merhem bulabiliyo­ruz. Şüphesiz dert varsa, derman da vardır. Yeter ki onu doğru yerde arayalım. Tembellik etmeden, tevekkül edebiliyor­sanız, elbette hak ettiklerin­ize hayırlısıy­la ulaşacaksı­nız. Nitekim âyet-i kerime de diyor, “İnsana ancak çalıştığın­ın karşılığı vardır”3 Elinizden geleni yaptıysanı­z yükü sahibine bırakın. O, hakkınızda en güzel olanı verecektir. Herşeyin sahibi gönlünüzde­kini hakkınızda hayırlı eylesin.. Sınava girecek genç kardeşleri­mize başarılar..

Dipnotlar: 1) Mektûbât, s. 367. 2) Bakara, 153.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye