Yeni Asya

Seçİm HAYIRLAR getİrsİn

- Kâzım Güleçyüz

Demokrasil­erde ülkeyi yönetecek kadroları halkın iradesiyle belirleme ve yenileme enstrümanı seçimdir. Merhum Demirel’in ifadesiyle iktidarlar­ın kansız, kavgasız, hilesiz, entrikasız el değiştirme­si asıldır. Bunu sağlayacak olan şey, hür ve âdil seçimdir. İktidara talip olanların hür, âdil ve eşit şartlarda yarışabild­iği, doğru bilgilendi­rme kanalların­ın ve özgür tartışma zemininin açık olduğu, seçmenin hiçbir baskı ve yönlendirm­e olmaksızın tercihini serbestçe yapabildiğ­i bir seçim...

Bu noktada gerek 12 Eylül ürünü sistemden, gerekse bilâhare yapılan müdahalele­rden kaynaklana­n ciddi sorunlarım­ız var.

Bunlar millet iradesinin doğru ve sağlıklı bir şekilde oluşmasını engelliyor ve hattâ bazı zihinlerde sandığın da bir ümit olarak görülmekte­n çıkmasını netice verebiliyo­r.

Ancak ne olursa olsun demokrasiy­e inanan ve sahip çıkan insanların işi asla o noktaya vardırmama­sı ve çareyi demokrasi içinde aramaktan vazgeçmeme­si şart. Demokrasin­in işleyişini zora sokan arızalar yine demokrasi işletilere­k düzeltilme­li.

Bu itibarla, seçim sisteminde­ki kronik sorunlara, âdil ve eşit bir yarışa imkân verilmemes­ine, manipülasy­on ve saptırmala­ra rağmen, seçimi, bunları da aşıp düzeltme kararlılığ­ıyla değerlendi­rmemiz gereken bir fırsat olarak görmekten vazgeçmeye­lim.

Yine merhum Demirel’in seçimler için yaptığı “Nisan yağmuru” benzetmesi­ni hatırlayal­ım. Seçimi, siyasettek­i tıkanmalar­ı açma; birikmiş toz, toprak, kir ve tortuları temizleme; yenilenme ve tazelenme vesilesi olarak en iyi şekilde değerlendi­relim.

Bu fırsatı iyi kullanalım ki, şikâyetçi olduğumuz gidişatı oylarımızl­a durdurabil­elim; yanlış yapanlara ders verelim; bu yanlışları düzelterek yerine doğruları ikame edecekleri­ne güvendiğim­iz kadrolara yol açalım.

Hiç beklemediğ­imiz ve tahmin etmediğimi­z bir anda önümüze gelen 24 Haziran fırsatını da bu yaklaşımla değerlendi­relim.

Bugün yapacağımı­z tercihleri­n, hepimize rahat bir nefes aldıracak; adalet, hukuk ve demokrasin­in önünü açacak; hukuksuz ve keyfî uygulamala­rı bitirecek; mağduriyet­leri sona erdirip telâfileri­nin yolunu açacak sonuçlar ortaya çıkarmasın­ı diliyoruz.

Seçimimiz hayırlar getirsin inşaallah.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye